Bayerischer Blutwurz

Bayerischer Blutwurz este un lichior produs în Bavaria, mai ales în regiunea Pădurii Bavareze, în mod tradițional din rădăcină de Potentilla erecta (sclipeti).

Rădăcina de Potentilla erecta poarta denumirea prescurtată în mod colocvial „Blutwurzel”. Tăria alcoolică efectivă a băuturii spirtoase gata de băut este de cel puțin 35 % în volume. Culoare este de regulă, brun-roșcat, datorată în principal rădăcinii. „Bayerischer Blutwurz” este un produs de înaltă calitate. Prima etapă constă în mărunțirea rădăcinilor și eventual adăugarea altor ingrediente, cum ar fi plantele aromatice, sucurile de fructe etc. și apă. A doua etapă constă apoi în macerarea rădăcinilor de sclipeț mărunțite și a oricăror ingrediente suplimentare cu ajutorul alcoolului etilic sau al distilatului de origine agricolă. Maceratul alcoolic obținut este uneori depozitat sau maturat în recipiente adecvate pentru o perioadă nedeterminată. Ulterior, maceratul alcoolic este amestecat cu zahăr sau cu alți îndulcitori. Etapa finală a procesului de producție constă în: reducerea tăriei alcoolice a extractelor cu concentrație alcoolică ridicată, folosind apă; îmbutelierea în sticle sau în alte recipiente adecvate pentru vânzare și etichetarea și ambalarea.

Tradiția producției „Bayerischer Blutwurz” datează încă din secolul XVII. „Bayerischer Blutwurz” a fost utilizat ca soluție alcoolică apoasă, în special în scopuri medicale, dar și ca băutură. Simplul fapt că majoritatea barurilor și restaurantelor din Pădurea Bavareză, principala regiune de producție, precum și din alte zone au în meniul lor de băuturi (spirtoase) produsul „Bayerischer Blutwurz” este o dovadă a faptului că băutura face parte integrantă din patrimoniul cultural al Bavariei. Primul muzeu bavarez al schnapps-ului, care include o expoziție privind producția tradițională de „Bayerischer Blutwurz”, este situat în Hauzenberg, în regiunea Pădurii Bavareze. Faptul că producția de Blutwurz își are originea în această regiune este unul dintre motivele pentru care două locuri au fost recunoscute oficial ca centre gastronomice.