SZEGEDI TÜKÖRPONTY

Indicația geografică „Szegedi tükörponty” se referă la peștii vii de crescătorie din specia de crap comun de Szeged recunoscută de stat, precum și la carnea curățată și filetată provenită de la acești crapi.

Peștii au o culoare verde-maroniu, cu burta galbenă și solzi strălucitori. Linia laterală este regulată, cu un spate înalt. Raportul dintre lungimea corpului și înălțime (indice de profil) este de 2,3-2,4. Peștele este vândut în a treia vară după ecloziune, la o greutate cuprinsă între 1 800 și 2 400 g. „Szegedi tükörponty” are o carne friabilă, roșiatică, aromată, cu o aromă proaspătă și fără gusturi străine. Are un conținut ridicat de proteine (peste 19 %) și un conținut scăzut de grăsime (sub 10 %). Carnea „Szegedi tükörponty” este bogată în proteine, săracă în grăsimi și foarte aromată. Aceste calități contribuie la încurajarea consumului de pește. „Szegedi tükörponty” filetat este foarte popular în sectorul horeca și în rândul consumatorilor.

Situat la nord de Szeged, lângă granița de sud a Ungariei, Lacul Fehér s-a format de-a lungul secolelor ca o zonă de captare a apei naturală a Marii Câmpii de Sud, având un sol salin saturat cu apă în perioadele cu inundații. Elementele minerale amestecate și acumulate de la inundațiile care au avut loc de-a lungul secolelor au afectat solul de sub lacuri într-o asemenea măsură încât zonele care s-au uscat în timpul verii au devenit albe din cauza sărurilor. Un sistem de iazuri de pește constând în total din 141 de iazuri și acoperind o suprafață de peste 2 000 de hectare a fost construit pe solul inițial impermeabil, bogat în carbonat de sodiu, cu ajutorul unor diguri. Apa din lacuri are un pH peste 8. Construcția sistemului de iazuri închise Fehértó a început în 1932 și a fost finalizată în 1960. Iazul de pește nou („Új halastó”) a intrat în funcțiune în 1982. Acest lucru a dus la crearea sistemului de crescătorii de pește, care fac parte dintr-un singur corp de apă și un singur sistem de alimentare cu apă.