Patrunjelul de Mako

Indicatia geografica protejata „Makói petrezselyemgyökér” desemneaza o radacina specifica a soiului de patrunjel lung de Makó Petroselinum crispum var. tuberosum.

Prezinta o suprafata neteda si o textura densa, pulpa este alba, culoarea exterioara alb-cremoasa iar gustul este putin dulce. Are o aroma placuta, este foarte productiv si rezistent. Radacina de patrunjel poate fi denumita „Makói petrezselyemgyökér” daca are o lungime de cel putin 30 cm si o grosime de cel putin 3 cm. Are un continut extrem de ridicat de substanta uscata, in medie de 35-40 %, desi se pot intalni si valori de peste 45 %, ceea ce este remarcabil in comparatie cu alte soiuri. Confinutul ridicat de substanfa uscata are un efect pozitiv asupra termenului de pastrare a produsului.

Solurile regiunii s-au format din aluviunile lasate prin deplasarea albiei raului Mureș, principala componenta fiind solul de suprafata galben, sau loess, iar descompunerea acestuia a dus la formarea solului extrem de fertil din prezent. In regiunea Makó exista o traditie de cultivare a legumelor. Inceputul si dezvoltarea cultivarii legumelor este cel mai probabil legata de cultivarea pe scara largă a cepei, in a doua jumatate a secolului XVIII.

Producția și cererea de pătrunjel a înflorit pentru prima dată în regiunea Makó la mijlocul și în a doua jumătate a secolului XIX. Ca urmare a procesului de ameliorare a plantelor, cultivatorii din Makó au dezvoltat un soi de patrunjel adaptat conditiilor de mediu din regiune. In ansamblu, productia de „Makói petrezselyemgyökér” are o traditie indelungata: ca soi local, acesta detine o autorizatie de comercializare inca din 1951. Fermierii din regiune au reusit sa transmita din generatie in generatie atat fermele, cat si expertiza si tehnicile de productie, pastrand astfel traditia cultivarii „Makói petrezselyemgyökér”.