Produs traditional din smantana „Žemaitiško kastinio gamintojai”

Produsul „Žemaitiško kastinio gamintojai” din Lituania, a fost inregistrat ca si specialitate traditionala garantata.

Žemaitiškas kastinys este un produs traditional facut din smantana incalzita, amestecata si apoi racita. „Žemaitiškas kastinys” se caracterizeaza printr-o textura omogena, densa si consistenta, rigida, cu picaturi izolate de lichid; poate fi sfaramicioasa la o temperatură de + 6 °C si se topeste rapid in gura.  Are o culoare galbuie uniforma. In functie de plantele aromatice si de condimentele utilizate in reteta, „Žemaitiškas kastinys” poate dobandi nuante specifice ingredientelor adaugate si poate contine bucatele de ierburi aromatice si de condimente. Are un gust slab de acid lactic, usor acidulat, putin sarat, cu aroma de ierburi aromatice si de condimente.

Materii prime:

  • smantana cu un continut de grasime de 25-30 %: 80-83 kg/100 kg de produs;

  • unt cu un continut de grasime de cel putin 82 %: 6-7 kg/100 kg de produs;

  • lapte acru cu un continut de grasime de 2,5-4 %: 5-5,5 kg/100 kg de produs;

  • sare alimentara: 1-1,5 kg/100 kg de produs.

Pot fi utilizate ierburi aromatice si condimente (piper negru, piper de Jamaica, chimen, marar, menta sau un amestec al acestora: 0,1-0,15 kg/100 kg de produs) si legume aromate (usturoi sau ceapa: 1-2 kg/100 kg de produs).

Žemaitiškas kastinys este produs printr-o metoda traditionala. Ingredientele necesare se cantaresc in conformitate cu reteta. Intr-un recipient separat, se amesteca smantana si laptele acru, care se incalzesc apoi la o temperatura intre 25 °C si 30 °C. Untul rece se inmoaie prin incalzire la o temperatura intre 25 °C si 30 °C. Legumele aromate se curata si se taie in bucati. In conformitate cu reteta, untul incalzit si inmuiat se pune in vasul destinat prepararii produsului; se adauga treptat amestecul de smantana si lapte acru, turnand de fiecare data cate o optime din cantitatea totala prevazuta in reteta, si se amesteca manual sau prin mijloace mecanice echivalente. Žemaitiškas kastinys trebuie amestecat intotdeauna in aceeasi directie. Cand amestecul dobandeste consistenta smantanii (fara separarea laptelui batut), se adauga o alta optime din amestecul de smantana si lapte acru si se amesteca in continuare. Aceasta operatiune se repeta pana la incorporarea intregului amestec de smantana si lapte acru (in conformitate cu reteta). Atunci cand Žemaitiškas kastinys incepe sa se intareasca, se sareaza, se adauga ierburile aromatice si condimentele tocate si legumele aromate taiate in bucati si se amesteca pentru a le distribui in mod uniform. Žemaitiškas kastinys trebuie ambalat imediat, inainte de solidificare.