In judeţul Brasov sunt atestate 96 de produse: 41 din carne, 46 din lapte, 3 de panificatie si 6 din peste.
Printre produsele traditionale atestate se numara printre altele:
-
cascaval „Poalele Ciucasului”,
-
branza de burduf,
-
telemea de Bran,
-
pastrama de oaie,
-
carnati de porc de Fagaras,
-
piept ardelenesc,
-
paine traditionala de Crihalma etc.
„Noi am incercat sa identificam acele denumiri de produse care s-ar putea plia pe regulamentul european si tinand cont de geografia judetului, primii catre care ne-am indreptat au fost producatorii de produse traditionale din zonele montane, adica din zona Bran-Moieciu, unde am gasit o asociatie deja formata, este vorba despre Asociatia Crescatorilor de Ovine si Caprine din zona Branului. Le-am prezentat conceptul si contextul european si au fost foarte dornici sa colaboreze cu noi pentru ca au ambitii foarte mari de valorificare a produselor lor, inclusiv la export. Pentru ei obtinerea acestui atestat de calitate este o garantie si un bilet de export’’, explica Lucia Romanescu, director executiv al Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti.
Din acest motiv, numarul brasovenilor care au dorit sa-si atesteze produsele ca traditionale a crescut in ultima vreme, iar paleta s-a diversificat. La nivelul Brasovului, in ultima perioada s-au atestat si produse din zona prelucrarii pestelui.