Dulceaţa de afine Fenechiu este atestat ca produs traditional
Afinele se adună de pe munte din locurile însorite și bine cunoscute, cu un pieptene special, se spală în apă de izvor, se curăță de impurități și se duc acasă. Se curăță frunzulițele manaula, ocazie cu care se verifică sănătatea si integritatea fiecărui fruct în parte. Într-un vas de lemn, se pun în straturi alternative fructele și zahărul lasându-se apoi 2-3 ore pentru că zahărul prin topire să extragă sucul din fructe și să lase siropul. Prin fierberea separată a siropului se urmărește ca fructele să rămână întregi în dulceață.
Culesul fructelor de padure este de fapt o invitatie de a trai si manca sanatos, lansata de Steluta si Horia Fenechi. Totul a pornit de la petrecerea timpului liber la casa parintesca din Ardeal. Intr-o vacanta de vara, dupa cateva plimbari pe Dealurile Martanusului, s-au intors acasa avand cosurile pline de afine de padure. Si le-a facut dulceata. Si au servit musafirii, prietenii, rudele si toti cunoscutii. Si le-a placut, au mai cerut, le-a pus si la pachet. Si din dorinta de a nu ne mai intoarce lunea dimineata la servici, la Bucuresti, niciodata, s-a nascut ideea “Dealurile Martanusului“.