Dulceata naturala in maniera artizanala “Bunatati din Natura”, Vrancea

In anul 2011 au aparut Bunatati din Natura! Dupa mai bine de un an in care am cautat informatii despre acest gen de activitate, am facut cursuri si am mers la schimburi de experienta, hotarasem ca trebuia sa schimbam ceva in viata noastra.

Inceputul fusese facut cu cativa ani in urma, cand am descoperit placerea de a ingriji de o gospodarie a bunicilor, in apropiere de Odobesti, la aproximativ 13 km de Focsani. Era o varianta convenabila si rapida pentru sfarsituri de saptamana rurale. Ceva gratar, putin gradinarit si multe plimbari pe dealurile pline de vii din spatele curtii.
 

Copiii umblau in fiecare vara desculti prin praf, iarba si pe malul bolovanos al Milcovului, se catarau in toti pomii, alergau pe terenul de sport sau se jucau cu caprele legate in curtea scolii. Noi am reparat gardul, am taiat pomii uscati si am plantat altii, ne-am facut propria gradina de legume, am pus muraturi si ne-am facut singuri vinul.

Acum, dupa aproape 8 ani, avem o gradina frumoasa, o mica livada, cateva randuri de vie, o plantatie tanara de coacaze , zmeura si mure, un iepure si o pisica.

Am facut ca ceea ce e pe langa noi sa ne reprezinte, sa ne placa si sa fie de calitate.

Nu folosim ingrasaminte chimice si nici insecticide, bazandu-ne doar pe metode traditionale de tratament pentru pomi si arbusti fructiferi sau vie, asa cum am mostenit de la bunici. Ne bucuram de tot ceea ce curata vecinii din grajduri, ii scapam de ceea ce ei considera o problema, iar gradina ne multumeste pentru acest lucru.

Bunatati din Natura suntem noi, o familie formata din 3 generatii cu spirit practic si initiativa. Si cu dragoste de viata si de tot ce ne inconjoara.

Suntem adeptii unui trai sanatos, cu tot ce presupune el: activitate cat mai multa in aer liber, hrana sanatoasa, timp suficient petrecut cu familia si prietenii.
 

Tot Bunatati din natura e marca sub care preparam fructele obtinute din recolta proprie sau luate de la gospodarii din zona. Fara procesare industriala, fara chimicale, fara indulcitori sintetici. Doar lamai, menta din gradina, scortisoara sau pastai de vanilie. Si fructe sanatoase romanesti!

Fructe alese, spalate, curatate una cate una, fierte in sarje de maxim 4 kg.

Am inceput prin a reproduce retetele bunicilor: gem de prune moldovenesc, dulceata de cirese albe, suc de agurida si alte cateva, la care am avut norocul sa putem adauga o descoperire interesanta. O carte de bucate de prin anii 60, o enciclopedie despre posibilitatile de atunci de conservare. Cei care au citit o carte de bucate atat de veche, ma inteleg.

Ne-am bucurat ori de cate ori o bunica ne-a mai impartasit vreo reteta si asa am ajuns sa avem pana la 27 de sortimente ambalate la borcan. La acestea se adauga siropurile, care au insemnat si ele destul de multa migala si atentie, si sa nu uitam sucul de struguri verzi (Suc de Agurida) specific zonei.

Fiecare borcan obtinut este o Bunatate din Natura, nu un produs de masa!

Ne-am inspirat putin din stilul francez al unor maitre confiturier, pentru ca ne-a placut maniera lor de a lucra in familie si de a adauga si ceva valoare estetica produselor lor.

Asa ca, mi-ar placea ca si noi, odata, sa devenim maestri dulcetari!

Grigoriu Ramona

tel- 0722.297.595

0746.434.552

 https://www.facebook.com/pages/Bunatati-din-Natura/441533065878640