"Il Fico d'India" simbolul Siciliei

"Fico d'India" '' DOP, este simbolul Siciliei. Fructul provine din „India Noua” respectiv Mexic.

Fructele erau transportate pe navele maritime ca aliment pentru a preveni scorbutul, fiind foarte bogate in vitamina C. Plantele de cactus, cu fructe cu peri intepatori, au gasit in Sicilia locul ideal pentru a creste si a se dezvolta din abundenta pe solurile nisipoase, aride si in prezenta unui climat cald.

In Sicilia este consumat crud, in principal ca fruct. Este un fruct dulce si exotic. Se mai poate prepara cu usurinta, gemuri, sucuri și lichioruri. Fructele se recolteaza cu manusi deorece spinii fini de pe fructe pot strapunge pielea si sunt greu de eliminati. Apoi se pun intr-o galeata cu apa rece. Spinii vor cadea in galeta dupa cateva minute. Cu ajutorul unei furculite si unui cutit se face o taietura pe mijloc si se reteaza capetele fructului. Se da la o parte coaja si rezulta in interior pulpa colorata a fructului care se consuma cruda.

Pentru gemuri, fructele trec printr-o masina de macinat care indeparteaza semintele, se adauga zahar si sucul de la o lamaie. Rezulta un produs delicios. De obicei pentru a se consuma crude, fructele se tin in cosuri peste noapte, afara in curte, ca dimineata cand sunt consumate pe stomacul gol, sa fie usor refrigerate. Il Fico d'India dell'Etna DOP, este un produs protejat, apartinad speciei "Opuntia ficus-indica" cu varietatiile colorate in alb, galben, rosu, (Sulfarina, Nostrale, Blood, Muscaredda, Sciannarina). Sunt valoroase soiurile „Trunzara" sau "Pannittera" (alb, rosu si galben). Fructele se disting in functie de perioada de recoltare: "Agostini" sau "LATIN" (prima floare); "Scozzolati" (inflorire a doua). Greutatea fructelor este de minim 95 g.