Sarbatorile de Craciun in Franta

Crăciunul este o sarbatoare foarte importantă pentru francezi, si pentru că țin foarte mult la unitatea familiei, este obligatoriu ca toți membrii să se reunească la masă.

De Craciun, copiii francezi își așează încălțările în fața căminului, sperând că Papa Noel (Tata Noel) sau “le petit Jesus” (“micuțul Isus”) le va umple cu daruri. Bomboane, fructe, nuci și mici jucării sunt agățate pe ramurile bradului de Crăciun.

În luna decembrie, in unele orașe, cum ar fi Marsilia, au loc târguri care vând figurile normale ale Nașterii Domnului, dar si figurini precum un măcelar, un brutar, un polițist sau un preot.

Unul dintre cele mai mari targuri de Crăciun din Europa are loc la Strasbourg, în nord-estul Franței si se numește „Christkindelsmarik”.

În trecut, cu ocazia Crăciunului, în fiecare casă era adus un trunchi de copac proaspăt tăiat, care era lăudat şi stropit cu ulei şi vin, întreaga familie bucurându-se în jurul lui. Astăzi prăjitura a înlocuit lemnul, fiind servită la masa de Crăciun, numita "le reveillon".

"Le reveillon" are loc în Ajunul Crăciunului, la miezul nopţii, dupa slujba de la biserică. Meniul acestei mese speciale variază de la o regiune la alta. În Alsacia la principalul fel se serveşte gâscă, în Burgundia curcan cu castane, în timp ce parizienii preferă scoicile şi pate de foie gras. Se mai serveşte carne de pasăre, şuncă, salate, prăjituri, fructe şi vin.

De Craciun se mănâncă 13 deserturi diferite! Toate deserturile sunt făcute din diferite tipuri de fructe, nuci și produse de patiserie. cele mai faimoase deserturi ale celor 13 deserturi franceze de Crăciun sunt cei patru cerșetori: struguri, smochine, migdale și alune.

Boboteaza, numită La Fêtes des Rois în franceză, este sărbătorită și în Franța pe 6 ianuarie. Se mănâncă o prăjitură plată de migdale numită „Galette des Rois”. Tortul are in interior o coroana de jucarie si este decorata deasupra cu o coronita de hartie aurie.


 


Cautare