Icre de pastrav argintiu „KALIX LÖJROM”

Icrele „KALIX LÖJROM” (DOP), din Suedia au urmatoarele caracteristici principale:

  • dimensiunile icrelor variaza, in timpul perioadei de pescuit care dureaza cinci saptamani, de la aproximativ 0,8 mm in prima saptamana la 1,3 mm in ultima saptamana;

  • are un gust plin si placut de ulei de peste si de sare;

  • au culoarea portocalie;

  • continutul total de sare (NaCl) este de 4,3 %;

  • continutul total de apa, dupa aplicarea metodei de deshidratare prin congelare, este de 37,7 %.

Kalix Löjrom este comercializat in principal congelat sau decongelat, dar si proaspat in cantitati mici in perioada de pescuit. Produsul isi pastreaza aceleasi caracteristici, indiferent daca este congelat, decongelat sau proaspat. Kalix Löjrom este produs din icre de pastrav argintiu (Corregonus albula), pescuit in mare pana la cel mult 40 km de coasta, intr-o arie geografica delimitata la sud de estuarul fluviului Aby și la nord de estuarul fluviului Tornea. „Kalix Löjrom” trebuie sa fie extras din peste in aceeasi zi in care acesta a fost pescuit, dupa care se adaugă la icre 4 % de sare (NaCl). Alimentatia pastravului argintiu este alcatuita atat din crustacee care formează planctonul, cat si din larve de insecte si din minerale care sunt aduse de apele fluviilor in mediul natural al pestilor. Hrana pastravului provine in totalitate din aria geografica.

Pastravii argintii raman in aceasta arie geografica in timpul perioadei de pescuit pentru ca aria, care cuprinde 1 500 de insule, este o zona naturala de depunere a icrelor pentru pastravii argintii. La est de estuarul fluviului Tornea nu este cunoscut nicio zona de depunere a icrelor. La sud de estuarul fluviului Aby salinitatea este prea mare, pentru ca apa dulce adusa pana in aceasta parte a golfului Botnia este insuficienta. Dimensiunile reale ale zonei de pescuit variază in functie de volumul de apa dulce adus de viiturile de primavara. In timpul iernii, in caz de caderi abundente de zapada, apa dulce produce deplasarea apei sarate in golful Botnia, astfel incat limita exterioara de capturare a pastravului argintiu ajunge pana la o distanta de 40 km de coasta. Atunci cand pastravii argintii au la dispozitie o arie de hranire mai larga, se mareste si stocul acestora. Este binecunoscuta legatura dintre iernile ploioase si cu zapada abundenta si stocul important de pastravi argintii. Aceasta parte a golfului Botnia este alimentata cu apa dulce de opt mari fluvii si un mare numar de rauri si de parauri. Zona de drenare se intinde pe un sfert din teritoriul Suediei. Calitatea apei corespunde apei potabile. Productia icrelor de „Kalix Löjrom” este traditionala si necesita o mare dibacie si o experienta indelungata. In special presarea icrelor, operatie de mare importanta pentru calitatea produsului, necesita o experienta indelungata. Tehnicile de tratare a icrelor practicate in aria geografica se explica prin traditia indelungata de preparare a icrelor „Kalix Löjrom”. Kalix Löjrom se distinge pe piata prin nivelul calitativ ridicat si caracterul exclusiv. Aceasta se explica prin mai multi factori, in special apa rece si pura, de o calitate echivalenta cu apa potabila, si hrana speciala. De asemenea, la aceasta contribuie si metoda speciala de productie, utilizata in aria geografica. Hrana pastravului argintiu din aceasta arie geografica ii confera un gust si o culoare speciale.