Sunca traditionala din Cipru

Hiromeri Pitsilias, IGP, este un produs maturat din carne uscata, in saramura, afumata si marinata in vin.

Materiile prime utilizate pentru fabricarea sa sunt urmatoarele: pulpa posterioara de porc proaspata; vin rosu, sare grunjoasa marina; coriandru tocat. Sunca are o culoare rosu inchis profund care tinde spre negru la exterior si rosu care tinde spre violet la interior. Interiorul poate prezenta vene de culoare deschisa. Gustul este sarat si afumat, accentuat de vin si de coriandru. Aroma este caracteristica vinului, fumului si coriandrului. Este o specialitate din Pitsilas, utilizat in multe mancaruri locale delicioase.

Dezvoltarea caracteristicilor jambonului se datorează priceperii producatorilor si in special: modelarii unei forme rotunjite la baza jambonului, prin inlaturarea partilor nedorite, in vederea obtinerii unei absorbtii uniforme a sarii, a unei acidifieri si a unei afumari omogene, repartizate in toata masa produsului. Durata in care jambonul este cufundat in sare si cantitatea de sare variaza usor in functie de dimensiunea jambonului. Alegerea vinului care prezinta caracteristicile aromatice si chimice corespunzatoare, care trebuie sa fie rosu si sec si sa provina din podgorii in care este plantat soiul local Mavro, care este soiul predominant in regiune. Afumarea va determina culoarea exterioara, aroma si gustul, fara sa altereze totusi aroma si gustul vinului si ale coriandrului obtinute in timpul etapelor anterioare de fabricare.