Denumirea de origine protejata „Pane Toscano” desemneaza painea obtinuta cu ajutorul unui sistem tipic de prelucrare aplicat in Toscana, Italia.
Pentru „Pane Toscano” se prevede utilizarea exclusivă a maielei primare sau a aluatului acid, a apei si a fainii de grau comun de tip „0”, care contine germeni de grau, produsa din soiuri cultivate in regiune. Painea toscana este unul dintre produsele care caracterizeaza cel mai bine cultura toscana. Mereu prezent in retete traditionale din Toscana are caracteristica unica si inconfundabil de a fi fara sare.
Painea tipica toscana "fara sare", dateaza din secolul al XII - lea, o perioada in care, in timpul razboiului dintre Florenta si Republica maritima din Pisa, acesta din urma a rupt comertul de sare cu caile navigabile interioare. Sarea a devenit astfel un produs scump, iar fermierii florentini si familiile lor nu si-au putut permite sa o mai cumpere. Ei au fost fortati sa produca paine fara sare, si prin urmare au raspandit o retea deosebit de gustoasa de preparare. In timp, painea toscana si-a mentinut caracteristica de a fi fara sare iar dospirea naturala, in care fermentatia alcoolica este promovata de drojdii si bacterii producatoare de acid lactic, ii dau painii o aroma si savoarea deosebita.