Lasca de la buna Romanita

Lasca de la buna Romanita este un produs traditional de paste fainoase a carei reteta dateaza din anul 1890.

Doi hunedoreni, au scotocit prin „mostenirea” bunicii si au omologat produsul traditional inscris in Registrul national al produselor traditionale (RNPT) cu numele de “Lasca de la buna Romanita”, in anul 2014. Produsul este distribuit prin magazine incepand din luna mai 2015.

Produsul este realizat cu ajutorul unei masini de taitei din anii 1930. Este un produs costisitor, ca manoper, framantat si intins manual. Produsul atestat este pregatit sub forma de taieteii lati si taieteii subtiri, specifici pentru gastronomia din judetul Hunedoara. Cutia este dimensionata pentru 200 de grame. Reta bunicii apare intr-o carte editata in 1890, si tiparita la Caransebes ce cuprinde atat reteta, cat si modul de lucru, care, de fapt, este supa facuta din gaina si cu taietei de casa.

Faina de la la fabrica Boromir, este o faina alba, de calitate superioara, si da produsul o anumita finete. Ouale sunt obtinute la ferma familala de 200 de gaini outoare hranite natural. Produsul traditional nu contine aditivi alimentari, sau potentiatori de gust, ci este un produs sanatos, traditional, care face diferenta in supa de casa. Lasca de la buna Romanita se gaseste la magazinele Avis, la Bolta veche, in zona Mall-ului de la Piata si in fostele magazine Comtim din Deva si Hunedoara.