Drumul vinului in Moldova

Viile ocupa, in Moldova, o intindere de peste 90.000 hectare, ceea ce inseamna a treia parte din suprafata viticola a tarii.

Plantatiile de vii se insiruie pe toata lungimea provinciei, incepand din Botosani, in nord, pana in Vrancea, in sud si pe toata latimea ei, din zona deluroasa a subcarpatilor rasariteni si pana in apa Prutului.

Nu vom putea vizita toate aceste locuri si aceasta nu pentru ca nu ar merita sa poposim peste tot. Dar putem face un traseu care ne va edifica asupra calitatii vinurilor moldovenesti, atat de mult apreciate si cantate.Urmarind harta viticola a Moldovei si coborand pe ea, din nord catre sud, ne intalnim cu cateva celebre podgorii pe care le amintim in preambulul calatoriei noastre.

In judetul Iasi ne iese in primul rand in cale podgoria Cotnari, in care vom face primul nostru popas. Tot aici ne intampina podgoria Iasilor, cu centrele sale viticole Copou, Bucium, Uricani si Comama, precum si centrele viticole independente Plugari si Probota.

Incepand din sudul acestui judet si traversand, apoi, judetul Vaslui pe toata lungimea sa, strabatem intinsa podgorie a Husilor, in cuprinsul careia se afla centrele viticole Bohotin, Averesti, Husi, Vutcani si Murgeni. Tot in Vaslui exista podgoria Colinele Tutovei, alcatuita din centrele Iana, Tutova si Balabanesti (ultimul situat in judetul Galati). In judetul Bacau ne intalnim cu podgoria Zeletin, cu viile sale din centrele Zeletin, Dealul Morii, Paricea, Tanasoaia si Gohor.

Judetul Galati, in sud-estul Moldovei, a devenit o mare zona viticola, in care exista patru podgorii: Dealul Bujorului (cu centrele viticole Bujoru, Smulti, Oancea si Beresti); Nicoresti (cu centrele Nicoresti si Buciumeni); Ivesti (centrele viticole Ivesti, Tecuci si Corod) si Covurlui (centrele viticole Baleni, Scanteiesti, Pechea si Smardan).

In sfarsit, in partea de sud-vest a Moldovei, in Cotul Carpatilor, ne intalnim cu marile podgorii ale Vrancei, respectiv cu Odobesti, Panciu si Cotesti care cuprind la randul lor o serie de centre viticole de mare reputatie. Podgoria Odobesti este una dintre cele mai mari si mai vechi din Romania. Este renumita pentru vinurile sale de masa, rezultate din soiuri traditionale romanesti, cum ar fi Galbena de Odobesti, Feteasca Regala si Plavaie. Alte vite de vie au fost aclimatizate cu intarziere. Viticultorii din zona au extras distilate vechi din soiuri precum Feteasca Regala, Galbena de Odobesti si Mustoasa de Maderat.

Regiunea Vrancea este primul rezervor de vin din Romania, acesta fiind motivul pentru s-a stabilit aici in 1992, Festivalul International al Viei si Vinului, o manifestare reprezentativa conceputa pentru a ajuta expozantii sa profite de oportunitatile create de modificarea conditiilor comerciale. In cadrul acestui festival exista diferite sectiuni, cum ar fi "Salonul Viei si Vinului", "Sesiunea specializata de informare pentru producerea vinului si a activitatilor de viticultura" si "Evenimente culturale cu tema viticola" - expozitii de pictura, concerte de folk, lansari de carti, poezii si concursuri de poezii umoristice absurde.

 


Cautare