Denumirea de origine controlata “BOHOTIN”, judetul Iasi

Denumirea de origine controlată “BOHOTIN” se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi in arealul delimitat pentru aceasta denumire.

Conditiile generale de producere si comercializare a vinurilor cu denumire de origine controlata sunt stabilite prin normele tehnice aprobate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale prin ordinul nr. 52/2003 .

Denumirea de origine controlata “BOHOTIN” poate fi completata, in functie de interesul producatorilor, cu una din urmatoarele denumiri de plai viticol: RADUCANENI, DEALUL ROSU, DEALUL MOSNA, GORBAN, PODOLENI, COZMESTI, DEALUL ISAIIA.

In functie de soiurile din care provin, de calitatea strugurilor si de insusirile lor organoleptice si de compozitie, vinurile cu denumirea de origine controlata ”BOHOTIN”, pot fi incadrate in urmatoarele categorii de calitate:

DOC – CIB: Busuioaca de Bohotin, Muscat Ottonel, Pinot gris;

DOC-CT: Busuioaca de Bohotin, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Merlot, Pinot gris, Pinot noir;

DOC- CMD: Busuioaca de Bohotin, Muscat Ottonel, Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Riesling italian, Aligote, Feteasca alba, Feteasca regala, Sortiment alb, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Merlot, Pinot noir, Babeasca neagră, Sortiment roşu.

In funcţie de tehnologia aplicată, din strugurii negri autorizati se pot obtine si vinuri roze.

Arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine controlata “BOHOTIN”, cuprinde urmatoarele localitati (municipii, orase, comune si sate), situate in judetul Iasi:

Com. Raducaneni satele Bohotin, Isaiia, Raducaneni, Rosu;

Com. Mosna satul Mosna;

Com. Cozmeşti satele Cozmesti, Podolenii de Sus, Podolenii de Jos;

Com. Dolhesti satele Dolhesti, Pietris, Bradicesti;

Com. Gorban satele Gorban, Gura Bohotin, Podu Hagiului;

Com. Ciortesti satele Ciortesti, Coropceni, Deleni, Serbesti.

 


Cautare