Podgoriile Ciumbrud-Aiud

Judetul Alba este recunoscut la nivel national si international pentru calitatea vinurilor produse in podgoriile din zona. 

Traditia cultivarii vitei-de-vie dateaza de sute de ani si a reprezentat, in toata aceasta perioada, o sursa importanta de venit pentru locuitorii din zonele respective. Podgoria Ciumbrud, aflata in zona Aiud pe marginea raului Mures, ofera vinuri traditionale de o calitate deosebita.  Mica localitate cu acelasi nume este o asezare rurala dacica, atestata din 1220, aduna in fiecare toamna rodul vitei-de-vie de pe cele peste 1.000 de hectare ale podgoriei.  Soiuri precum Sauvignon Blanc, Feteasca Regala, Riesling, Muscat Ottonel, Gewurztraminer (Traminer), Chardonnay si Pinot Gris, sunt cultivate aici cu succes si ofera in fiecare an o recolta valoroasa de vinuri.  In anii viticoli buni se obtin vinuri de inalta tinuta si cu o aciditate ridicata, ceea ce confera echilibru, fructuozitate si specificitate de soi. Intreaga gama este specifica vinurilor albe din Europa. In ultimii 20 de ani gusturile consumatorilor s-au modificat semnificativ. Daca acum 20 de ani predominau vinurile dulci si demidulci, acum predomina vinurile seci si demiseci, care sunt caracteristice pentru podgoria Ciumbrud-Aiud. In ultimul timp, datorita schimbarilor de microclimat, s-a incercat si cultivarea primelor soiuri rosii, cum ar fi Pinot Noirspune oenologul Florin Danoaie.

Descoperirile arheologice, documentele istorice, precum si obiectele specifice viticulturii si vinificatiei sunt o marturie a traditiei indelungate din aceasta zona recunoscute pentru calitatea vinurilor. Pentru ca nu exista o valorificare la scara industriala a strugurilor din aceste podgorii, cantitatea produsa este mult mai mica, dar de o calitate impresionanta, iar vinurile obtinute sunt comercializate, in general, pe plan local, in Transilvania (Sibiu si Cluj) si de curand foarte cerute in capitala. Podgoriile de la Ciumbrud si de la Aiud aprovizionau trupele romane cantonate in castrul de la Apulum si in cel de la Potaissa. Este vorba de trupe de elita, adica de Legiunea XIII Gemina si de Legiunea a V-a Macedonica. In perioada medievala, colonistii germani adusi de regii Ungariei, care ocupasera Transilvania, au fost atat de impresionati de podgoriile din regiunea situata intre raurile Mures si Tarnave incat au botezat regiuneaTara Vinului“, Weinlad.  Solurile de lunca si cele brune de padure, completate de temperaturile moderate din perioada maturarii, favorizeaza aproape exclusiv soiurile albe, echilibrate in aciditate, cu arome si zaharuri acumulate lent, dar temeinic. Legenda spune ca Mihai Viteazul a ramas atat de impresionat de aroma de busuioc a vinului de Ciumbrud, incat acesta a devenit bautura sa preferata.

OFERTA VINURI CIUMBRUD >>

 


Cautare