Vinuri DOP Adamclisi

Vinurile de Adamclisi primesc denumire de origine protejata (DOP)

Vinurile albe sunt echilibrate, pastrsnd o buna aciditate, cu profil aromatic intens si buchet floral complex; culorile variaza de la galbui deschis pana la nuanta paiului de grau copt si galben-verzui. Fructuozitatea este exprimata intr-o paleta larga de arome de fructe tropicale, predominant de citrice, in special de portocale rosii asociate cu intense arome de banana si ananas si cu arome de agrise, grapefruit si floare de soc. Vinurile roze, prezentate in nuante diferite de roz, de la foarte deschis la intens, pastreaza o aciditate tartrica foarte buna, care le confera o prospetime deosebita si pune in valoare aromele specifice. Bogația in antocianii acumulati permite obtinerea de vinuri roze cu nuante de trandafiriu. Gustativ, au arome de cirese si visine si de portocale rosii, cu tente intense de coacaze albe. Nuantele foarte usor minerale, influentate fiind si de solurile pe care se produc strugurii, sunt aproape complet acoperite de dominanta aromelor de fructe si a aciditatii placut vioaie a acestora. Vinurile rosii sunt caracterizate de o puternica intensitate coloranta, cu nuante de rosu inchis atunci cand vinul este tanar si cu nuante de rosu rubiniu in cursul scurtei perioade de maturare, zaharurile, antocianii si polifenolii acumulati creand un complex de factori ce conduc la obtinerea de vinuri extractive. Vinurile rosii au arome de fructe de padure intre care se disting cele de afine supracoapte, migdale si cireșe negre amare, impreuna cu condimente, dintre care se disting cele de piper si ardei verde, de prune uscate si usor afumate, cu un buchet de fan proaspat cosit si uscat si pregnant de coacaze negre, pe fondul unui continut in tanini catifelati.

Climatul si solurile specifice pentru Adamclisi dau vinurilor produse in arealul Adamclisi o tipicitate proprie, diferita de a vinurilor obtinute in arealele invecinate. Vinurile albe au culori care variaza de la cea a paiului de grau copt pana la galben cu irizatii verzui, cu arome intense de flori de lamai si de vita de vie, pana la arome de ananas si de banane, caracteristici determinate de radiatia solara persistenta din areal. Vinurile rosii/roze au culori care variaza de la roz pal la rosu rubiniu sau rosu violaceu, cu un echilibru intre aciditatea tartrica si continutul de alcool, olfactiv cu caracter specific de prune usor afumate, fructe negre de padure, arome si gust de ardei verde si piper, combinat cu puternice arome de migdal prajit sau cirese negre amare de padure. Vinurile rosii au acumulari bune de antociani. Vinurile albe și roze au o structura echilibrata, buna aciditate, acumulari bune de zaharuri si polifenoli in termen scurt de la debutul coacerii, iar expunerea S-E a plantatiei in conditiile unui numar mare de zile insorite si ale unui regim echilibrat de precipitatii, la care se adauga si solurile cu un continut mijlociu/mare de humus si de elemente nutritive, favorizeaza buna maturare a strugurilor. Acumularile de antocian, de polifenoli si de zaharuri dau vinurilor echilibru si arome complexe, favorizate si de faptul ca in plantatie nu se face desfrunzirea, ci doar un carnit neagresiv in iulie-august, asigurand strugurilor o masa vegetativa producatoare de hrana bogata si conservand potentialul aromatic.


Cautare