Capelele inimii Reginei Maria de la Balcic si BranCapela Inima Reginei Maria este o micuta capela de langa Castelul Bran. Acesta este al doilea loc preferat al Reginei Maria, dupa resedinta regala din Balcic, Bulgaria.


 

Capela "Inima Reginei Maria" de la Bran este o copie a Capelei Stella Maris, din Balcic, loc unde a fost pusa caseta din argint si pietre pretioase cu inima Reginei, intr-un sarcofag de marmura.


 

Balcic-ul este o statiune situata pe tarmul Marii Negre, in Bulgaria, la aproximativ 60 de kilometri de Vama Veche. In 1924, Regina Maria vizita Balcicul pentru a doua oara, la insistentele pictorului Alexandru Satmari. Un an mai tarziu incepea constructia domeniului de la Balcic, Arhitectii Augustino si Amerigo, din Italia, impreuna cu decoratorul de gradini Jules Jany din Elvetia, aveau sa inceapa constructia, terminandu-se in 1936.

Gradina are o zona care imita celebrul labirint cretan, unde materiale de constructie au fost aduse chiar din Insula Creta. O alta zona a parcului foarte frumoasa este Gradina lui Allah, cu alei pavate cu piatra adusa din Maroc. Parcul a fost transformat in timp intr-o adevarat gradina botanica. Acum contine peste 3.000 de specii de plante, unele dintre ele rare, precum si o colectie de aproximativ 250 de cactusi, una dintre cele mai importante din Europa.

Interiorul Castelului este extrem de modest, pereti varuiti in alb, usi masive din lemn sculptat, pastrate din perioada Reginei.

Maria, nascuta Marie Alexandra Victoria, s-a nascut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, in Marea Britanie, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha si duce de Edinburg, si a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. De asemenea, era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.

Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei, iar casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892.

La scurt timp dupa venirea in Romania, calitatile sale o transforma intr-o figura publica binecunoscuta si iubita. A fost supranumita de popor "Mama Regina", "Mama ranitilor", "Regina soldat", datorita actiunilor sale din perioada Primului Razboi Mondial, cand a ajutat soldatii aflati in spitalele de pe front. De asemenea si-a legat numele de viata culturala si artistica din Romania acelor ani.

In anul 1933, cand Regina Maria isi intocmeste testamentul, ea cere ca dupa moartea ei inima sa ii fie depusa in micuta capela pe care o construise pe malul marii (Stella Maris), iar corpul sa ii fie ingropat la Manastirea Curtea de Arges, alaturi de ceilalti membri ai Familiei Regale.

Regina Maria a trecut la Domnul in ziua de 18 iulie 1938, la Castelul Peles, in Sinaia, in urma unei grele suferinte, la aproape 63 de ani.

Castelul Peles, din Sinaia, resedinta de vară a regilor Romaniei, a fost construit la dorinta regelui Carol I al României (1866 – 1914), dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz şi Karel Liman, si a fost decorat de celebrii decoratori J.D. Heymann din Hamburg, August Bembe din Mainz şi Berhard Ludwig din Viena.

Castelul are 160 de camere si mai multe intrari si scari interioare. Turnul central masoara nu mai putin de 66 de metri inaltime. Pelesul are si o sala de teatru, cu o mica scena si 60 de locuri, plus loja regala. Castelul avea dotari foarte moderne pentru epoca in care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putand fi actionat de un motor electric. Inca din 1883, castelul are incalzire centrala. Datorită uzinei electrice proprie Pelesul a fost primul castel electrificat din Europa.

 

 

Regina Maria a fost inmormantata in curtea Manastirii Curtea de Arges, alaturi de sotul ei, Ferdinand, cat si de Carol I si Elisabeta.

Dupa ce au fost depuse la Manastirea Cotroceni, regele Carol al II-lea, impreuna cu fiul sau, Mihai, au indeplinit dorinta testamentara a Reginei Maria, ducand caseta care continea inima reginei in Capela Stella Maris, de la resedinta reginei din Balcic unde a fost depusa cu toate onorurile. Tunurile distrugatorului "Regina Maria" au tras 21 de salve, iar gornistii companiei de marina au sunat stingerea.

Poporul roman a fost un popor pe care Regina Maria l-a iubit mai mult chiar decat pe al ei, despre acesta ea scriind in jurnal: "Tarii mele si Poporului meu, cand veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramane pentru noi o mare taina. Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga inca odata, chiar de dincolo de linistea mormantului. Abia implinisem 17 ani, cand am venit la tine; eram tanara si nestiutoare, insa foarte mandra de tara mea de bastina, si am imbratisat o noua nationalitate, m-am straduit sa devin o buna Romanca. (...) Nimeni nu e judecat pe drept cat traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avant: mai tarziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare. (...) Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa."

In anul1940, cand Romania pierde Cadrilaterul, localitatea Balcic se pierde si ea. Datorita acestui eveniment istoric, inima reginei Maria, aflata pana la acea data in Capela Stella Maria, a fost adusa la Castelul Bran si asezata intr-un spatiu special amenajat, sapat in stanca muntelui de langa castel.

Regina Maria a avut doua locuri de suflet, anume Balcic-ul si Bran-ul.

In anul 1920, Consiliul Orasenesc Brasov a donat Castelul Bran reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea.

Deoarece maretul Castel Bran apartinea tot familiei regale, fiica reginei, principesa Ileana, a ridicat pe un teren al castelului, intre anii 1941-1942, o micuta capela, urmand intru totul scara si modelul celei din Balcic. Capela avea un grilaj din fier, ornamentat cu cruci gamee, simbol des folosit de Regina Maria in timpul vietii.

Principesa Ileana i-a ordonat administratorului resedintei sale de la Bran, generalul Zwiedineck sa aduca inima mamei sale, de la Balcic, in Romania, pentru a fi inmormantata la Bran, unde a fost a doua resedinta a mamei sale. In ziua de 8 septembrie 1940, la doar o zi dupa ce, prin semnarea Tratatului de la Craiova, Cadrilaterul era redat Bulgariei, caseta cu inima Reginei Maria era scoasa din capela Stella Maris si predata aghiotantului Eugen Zwidinek, pentru a fi adusa in Romania. Pana la finalizarea lucrarilor la capela, inima Reginei Maria a fost depusa intr-o nisa la poalele Muntelui Magura.

In ziua de 27 iunie 1947, parintele Arsenie Boca, de la Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus, vine in localitatea Bran, chemat fiind de Principesa Ileana. Parintele a fost chemat spre a sfinti cea mai mica bisericuta din tara. Capela numita "Inima Reginei Maria" a fost pictata de catre pictorul Arthur Verona.

Desi lucrarile la capela de langa Bran nu erau inca terminate, slujba de sfintire a fost insa savarsita. Dorinta principesei era de a putea oferi localnicilor posibilitatea de a savarsi sfintele slujbe in acest nou locas. Cu toate acestea, zeci de ani vor trece pana alta slujba va fi savarsita in capela.

Principesa Ileana isi dorea ca Bisericuta Inima Reginei Maria sa fie locas de slujba pentru cei internati in Spitalul din Bran. Multa vreme, principesa a lucrat ca voluntar in spitalul de langa Bran. Construit in anul 1945, spitalul de campanie din Bran a fost numit "Inima reginei Maria". Prin mijlocirea principesei, spitalul primea medicamente din Germania si Elvetia.

In anul 1948, odata cu abdicarea fortata a Regelui Mihai, principesa Ileana a fost alungata din tara. Securistii au pazit cripta din stanca muntelui, spre a nu fi furata inima Reginei Maria si dusa in strainatate.

Dupa anul 1948, comunistii au incercat sa distruga toate urmele lasate in tara de familia regala. Spitalul a ajuns in paragina, iar Capela de piatra de langa Bran a fost parasita si vandalizata. Peste ceva timp, inima reginei va fi mutata in interiorul Castelului Bran.

In data de 5 iulie 1968, directorul Muzeului Bran, Titus N. Hasdeu, insotit de mai multi activisti de partid, au deschis capela si au fortat cu rangile sarcofagul de marmura aflat in interior. In sarcofag au gasit caseta de argint aurit cu inima reginei, caseta pe care au depus-o in casa de bani a Muzeului Castelului Bran.

In luna martie 1971, pe motivul de mai multa siguranta, caseta aurita cu inima Reginei Maria a fost transferata la Muzeul National de Istorie a Romaniei, din Bucuresti, si a fost deschisa. In ea se gasea o alta caseta, mai mica, octogonala, de argint. Si aceasta a fost deschisa. Cele doua casete au fost incluse in Tezaurul Istoric al Romaniei, iar inima, introdusa intr-o cutie de carton, a fost dusa spre pastrare in depozitul Muzeului National de Istorie al Romaniei.

S-a tot vorbit despre inima Reginei Maria. Inima in sine, care este mumificata, oricat as fi liberal si de intersat sa vina publicul, nu consider ca este o chestie decenta de expus intr-un muzeu de istorie. Cele doua sipete in care a fost ea tinuta sunt si au fost expuse intotdeauna in tezaur”, a afirmat directorul institutiei, dr. Ernest Oberländer Tarnoveanu. Potrivit acestuia, inima Reginei Maria “este o chestie de materie organicace nu trebuie tinuta in ceva de metal. “Ea trebuie sa respire si o tii intr-o cutie de carton. Nu este una de pantofi, ci una de carton. Astea sunt normele. Altfel trebuia sa o tinem in formol, ca pe un preparat anatomic, cum sunt la Antipa. Ea este intr-un depozit in tezaur, intr-o caseta de tezaur unde se tin lucrurile cele mai importante si unde exista doua chei. Nu poti sa deschizi decat daca vin doua persoane”, mai spune dr. Ernest Oberländer Tarnoveanu. 

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 


Cautare