Vinuri Vinea Apoldia Maior, la Central Park Wine Festival

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a participat, în premieră, cu vinuri din producția proprie, la Central Park Wine Festival.

În anul 2020, USAMV Cluj-Napoca a achiziționat podgoria de 65 de hectare de la Apoldu de Sus, la 28 de kilometri de Sibiu, în drumul spre Sebeș, și a redenumit-o Stațiunea Viticolă ”Vinea Apoldia Maior”. Soiurile nobile albe cultivate sunt Sauvignon Blanc, Traminer Roz, Riesling Italian, Pinot Gris și Muscat Ottonel, soiuri din care se produc anual aproximativ 400.000 de litri de vin. Din producția de struguri a anului 2020 s-au născut astfel 10 vinuri noi Vinea Apoldia Maior – 4 monosepaje/soiuri pure (Sauvignon Blanc, Traminer Roz, Riesling Italian și Pinot Gris) și 6 cupaje, împărțite în două colecții: Academicum și Aurum Terras. Din colecția Academicum fac parte Laureatus, Eruditus, Docentus, iar din colectia Aurum Terras fac parte Catanas, Amlas, Secas, cupaje cu nume simbolice, din sfera academică și din cea a ținutului, care doresc să reflecte totodată și caracterele vinurilor.

La Central Park Wine Festival, USAMV Cluj-Napoca a participat cu patru etichete, două monosepaje (soiuri pure) – Sauvignon Blanc și Traminer Roz -, respectiv cu două cupaje, Eruditus (din colecția Academicum), și Amlas (din colectia Aurum Terras). Vinul cu eticheta Orange Optimus este de culoarea minunată de chihlimbar, are parfumul elegant, aromele fine, opulente și persistente, desprinse parcă din ambianța unei zile de toamnă bogată, caldă și înmiresmată de pe colinele Apoldului de Sus. Vinul cu eticheta Secas a preluat magia seducătoare a ținutului, profunzimea și corpolența soiurilor. Este un vin tipic plaiurilor de poveste, puternic și liniștit, exuberant și echilibrat.

 


Cautare