Clatita uriasa la ''Razvanaria'' din Cluj
Razvan Rusu este un tanar de 25 de ani, a pus pe picioare brandul “Dulceata lui Razvan”, in Idicel-Padure, judetul Mures.
Razvan Rusu este un tanar de 25 de ani, a pus pe picioare brandul “Dulceata lui Razvan”, in Idicel-Padure, judetul Mures.
In trecut, prin sate se auzea zicala: "Dragobetele saruta fetele!".
De la mijlocul lunii mai si pana la sfarsitul lui octombrie, un local rustic confortabil cu mai multe sali si terase ofera pastrav afumat la gratar, paine de casa cu ceapa si trei sortimente din cea mai buna bere bavareza.
Ziua de 1 februarie, inceputul anului nou pomi-viticol, prevede diverse acte rituale:
Sarbatoarea Pastelui aduce cu sine o sumedenie de traditii si obiceiuri, care mai de care mai frumoase. Sa descoperim si noi cateva dintre acestea, traditii diferite in functie de zone ale Romaniei.
Catolicii din Germania sarbatoresc printr-un carnaval, numit Fasching, petrecerea inaintea intrarii in Postul Pastilor.
Traditia spune ca inainte de Florii se strang brate intregi de ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi sfintite de preot.
Supa de morcovi cu zarzavat este o supa fara ulei.
In Anglia, Sf. Gheorghe a capatat o popularitate imensa dupa traducerea "Faptelor" sale in anglo-saxona in secolul VIII.
O traditie a elvetienilor este "Parada ridichilor luminate" (Räbeliechtli-Umzug).
Ziua de 11 aprilie este Sarbatoarea Dintilor conform calendarului popular.
Asociatia Traditii maramuresene organizeaza anual la Casa Armatei din Baia Mare evenimentul intitulat dansul de lasatul secului.
Se rumenesc cu o lingura de untura, bucatile de carne si o ceapa taiata marunt.
Un Dirndl este un tip de rochie purtata de femeile din Austria si Bavaria, la sarbatorile si festivaluri traditionale precum Oktoberfest din Munchen.
Festivalul Sf. Patrick a fost stabilit de Guvernul Irlandei in 1995.
Regiunea Landes este o vasta campie din sud-vestul Frantei unde se gaseste acum cea mai mare padure de pini din Europa, plantati in mijlocul secolului 19, pe timpul domniei lui Napoleon III.
Exista mai multe explicatii pentru pacalelile de 1 aprilie care au loc in Franta si in intreaga lume.
Dupa cum spune traditia populara la data de 10 noiembrie incep “Filipii de toamna”, care dureaza sapte zile, astfel trei dintre Filipi sunt celebrati inainte de postul Craciunului, iar ceilalti patru Filipi in post.
Macrisul trebuie sa fie foarte tanar, de aceea supa nu este gustoasa decata primavara.
Sarbatorile de iarna la romani incep odata cu prinderea Postului Craciunului (15 noiembrie) si tin pana la Sfantul Ioan (7 ianuarie).
Exista numeroase obiceiuri pe care catolicii le practica in ziua Pastelui, insa de departe cel mai spectaculos este Stropitul.
The Tahiti Ballet ne invita la o calatorie de neuitat in insulele Oceanului Pacific.
Buna Vestire, sub numele de Blagovestenie, se sarbatoreste pe data de 25 martie fiind prima sarbatoare, atestata documentar, dedicata Maicii Domnului.
In fiecare toamna cei pasionati de gastronomia traditionala sunt asteptati in localitatea harghiteana Praid, unde se desfasoara Festivalului International al Sarmalelor.
Intre clasicele mancaruri de post se regasesc retetele bruschete de rosii si bruschete de ciuperci cu usturoi.
RETETA: Se aleg de preferinta ciuperci mici, foarte proaspete, albe si cu carnea tare.
Se rad dovleceii, se taie si se rumenesc cu putin untdelemn.
Dintre obiceiurile toamnei, putem mentiona traditia balului legat de culesul viei, cand tinerii decoreaza cu struguri si cu frunze casa de cultura din Zerind, judetul Arad, unde petrec cu totii.
Prima etapa in gatitul ghiveciului este pregatirea zarzavatului.
Mititeii de la "Carul cu bere" sunt un produs culinar din carne de vita, in stare finita de sapte pana la opt centimetri lungime si de trei centimetri grosime .
© Copyright 2025 Agricultura ecologica si produsele traditionale Joomla Templates by JoomDev