In Olanda si zona din Flandra (Belgia) in care se vorbeste limba olandeza, au loc parade stralucitoare cu banere si portrete purtand imaginea Sfantului Nicolae.
Sfantul, impreuna cu ajutoarele sale maure (Zwarte Piet), soseste in sate si orase cu trenul, vaporul, sau pe cai, gata de a lua parte la festivalul din 6 decembrie. Sarbatoarea Sfantului Nicolae, numit "Sinterklaas", este destinata mai ales copiilor.
Copii flamanzi si olandezi sunt vizitati de mai multe ori de catre Sfantul Nicolae. El poate fi intalnit in scoli, case si sali de sport, intreband copiii ce lucruri bune au facut in timpul anului. Apoi, el deschide marea sa carte, pentru a verifica daca copiii i-au spus adevarul.
In marile magazine, Sfantul Nicolae sta pe un tron somptuos, in fata caruia lungi siruri de copii asteapta sa il felicite si sa primeasca un cadou. In unele biserici se organizeaza colecte de strangere a unor jucarii si cadouri pentru copii saraci.
In ajunul zilei de Sfantul Nicolae, pe 5 decembrie, sau cu o saptamana inainte, copii isi aseza incaltamintea sau mici cosuri in fata caminelor sau langa usile locuintelor, impreuna cu morcovi, napi sau bucatele de zahar pentru calul sfantului si un pahar de vin pentru Nicolae. Langa acestea, ei lasa si un desen sau o lista aratand ce daruri isi doresc.
Copii cred ca Sfantul Nicolae zboara pe calul sau pe deasupra acoperisurilor si arunca prin hornuri cadourile. Dimineata, incaltarile sunt incarcate cu ciocolata, prajiturele de forma sfantului, martipan, portocale si jucarii.
In trecut, copii obraznici primeau drept cadouri numai nuieluse tocmai bune pentru o bataie la fund.