Rasadurile de legume ecologice destinate culturilor de camp

Tehnica producerii rasadurilor de legume destinate culturilor de camp in sistem ecologic presupune cateva reguli:

Incinta pentru producerea rasadurilor trebuie sa fie bine igienizata si sa permita o foarte buna aerisire pe parcursul vegetatiei rasadurilor. Componentele amestecurilor nutritive (turba, mranita, pamant de telina si nisip) sa fie pregatite din timp (vara anului anterior), pentru a se dezinfecta prin solarizare intensiva si pentru a se distruge rezerva de samanta de buruieni prin pregerminare si lopatari succesive. Rasadurile se produc individual in cuburi nutritive, in pahare sau in ghivece din material plastic sau in palete alveolare din poliestiren expandat. Se evita producerea rasadurilor la pat nutritiv. patiul necesar raririi plantelor in incinta de producere a rasadurilor este necesar, mai ales in perioada premergatoare plantarii, pentru a evita fenomenul de alungire si pentru o mai buna aerisire si o stare fito-sanitara a rasadurilor optima. Substratul nutritiv trebuie sa asigure toate elementele necesare unei cresteri si dezvoltari normale rasadului (cel putin 40% mranita). In cazul unui deficit de fosfor se adauga fosfat natural in cantitate de 4-5 kg/mc de amestec. 

Tipuri de amestecuri nutritive. In producerea rasadurilor, componentele nu sunt utilizate individual, ci numai in amestecuri formate din 3-4 elemente. De regula, se folosesc doua - trei tipuri de amestecuri nutritive pentru producerea de rasaduri, in functie de scopul acestora. Spre exemplu: mestecul pentru semanaturi destinate repicatului (pentru toate speciile) va cuprinde: mranita 45% + telina 45% + nisip 10%. Compozitia obtinuta va fi foarte nutritiva. Aceasta se pune in strat de 5-7 cm grosime in ladite captusite cu folie, se taseaza, se marcheaza randurile, se seamana des pe rânduri (2-3 mm intre seminte), apoi se adauga un amestec de acoperire format din: mranita 30% + telina 30% + nisip 40%, in grosime de 0,5-0,7 cm. Se taseaza din nou, se uda convenabil cu sita fina, iar amestecul se depoziteaza in camere calde (22-26 grade C) pentru 5-7 zile, in vederea germinarii. Dupa 3-4 zile se controleaza si daca au aparut plantutele, se scot in incintele pentru producerea rasadurilor (rasadnite, solarii, sere). Se repica la 7-15 zile de la rasarire, la aparitia primordiilor frunzelor adevarate. Amestecul pentru repicat sau semanat direct, in vederea obtinerii rasadurilor (pentru toate speciile) cuprinde: mranita 40% + turba 30% + telină 25% + nisip 5%. Continutul rezultat se foloseste pentru: confectionarea cuburilor nutritive (cu prese manuale sau electromecanice), cu dimensiunea cuprinsa intre 3x3x3 cm si 5x5x5 cm; umplerea ghivecelor din polietilena sau de ceramica, cu dimensiuni de 7x7 sau 10x10 cm; umplerea paletelor alveolare din poliestiren expandat, cu diametrul minim de 25 cm. Amestecul se poate semana direct, sau rasadul obtinut se poate repica pe acesta. 

In cazul unor carente majore, elementele deficitare, cu exceptia azotului, se vor completa cu minerale naturale (fosfati, saruri naturale de potasiu) admise in agricultura ecologica. In general, mranita si pamanturile in proportiile utilizate pun la dispozitia plantelor aceste elementele. Pentru o buna reusita a culturilor, mai ales a celor timpurii, sunt preferabile spatiile cu incalzire tehnica in care se pot asigura temperaturile necesare bunei cresteri si dezvoltari a plantelor. Pentru speciile mai putin exigente sau pentru cele care se infiinteaza mai tarziu se pot folosi si spatii cu incalzire ecologica sau solara. Rasaduri se pot produce si in camp pentru culturile de toamna (varza, conopida, gulie etc.). Pentru nevoi gospodaresti si in cantitati mici, rasadurile se pot produce si in "casa", pe terase inchise, in "minisere" special confectionate, cu productii de 100-300 fire rasad.

Silvica AMBRAUS (SCDL Bacau)

 


Cautare