Premiile UE pentru produse ecologice 2024

Premiile UE pentru produse ecologice au fost lansate ca o sărbătoare anuală pentru a recunoaște excelența în lanțul valoric ecologic.

Premiile ecologice ale UE cuprind 8 premii în 7 categorii diferite. Aceștia recunosc diferiți actori de-a lungul lanțului valoric ecologic care au dezvoltat un proiect excelent, inovator, durabil și inspirator, care produce valoare adăugată reală pentru producția și consumul ecologic. Aceste premii sunt nefinanciare. Cea de-a treia ceremonie de decernare a premiilor a fost organizată pe 23 septembrie 2024, ca una dintre o serie de activități și evenimente care să marcheze Ziua ecologică a UE. Câștigătorii au fost invitați la un eveniment la Bruxelles pentru a-și primii premiile. La acest eveniment au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului Uniunii Europene, Comitetului Economic și Social European, Comitetului Regiunilor, COPA-COGECA și IFOAM Organics Europe. Oferind exemple de bune practici, câștigătorii au putut să-și explice proiectul unui public mai larg.

Categoria 1: Cel mai bun fermier ecologic (femeie) și Cel mai bun fermier ecologic (bărbați) Obiectivul acestui premiu este de a recompensa un fermier (o femeie și un bărbat). Acest premiu este organizat de COPA-COGECA și IFOAM Organics Europe. Câștigător (feminin) Reinhild Frech-Emmelmann , Reinsaat GmbH, St. Leonhard am Hornerwald, Austria Inferioară, Austria Ferma a fost fondată în 1998. Este specializată în semințe organice, fără OMG, cu peste 800 de soiuri rezistente la semințe, promovând biodiversitatea și agricultura durabilă în toată Europa. Programul său de reproducere se concentrează pe dezvoltarea durabilă, conservarea biodiversității și sprijinirea grădinarilor din întreaga lume. Cu o bancă de gene de 1 500 de soiuri și 142 de soiuri înregistrate în UE, ferma are peste 50 de angajați și lucrează cu ferme și cooperative din 9 țări. Câștigător (bărbat) Benny Schöpf , Kartoffelkombinat, München, Bavaria, Germania Domnul Benny Schöpf este cultivatorul șef de legume la Kartoffelkombinat. Această fermă cooperativă de lângă München furnizează 2 300 de gospodării săptămânal cu legume organice. Ferma are 40 de angajați permanenți și acordă prioritate condițiilor de lucru corecte și practicilor durabile. Acesta își propune să ofere membrilor alimente ecologice la prețuri accesibile, produse în mod corect, fără a dăuna mediului. Fiind cea mai mare fermă cooperativă susținută de comunitate din Germania ei promovează un sistem economic agricol alternativ.

Categoria 2: Cea mai bună regiune organică Obiectivul acestui premiu este de a recompensa o regiune. Acest premiu este organizat de Comitetul European al Regiunilor. Câştigător Savo de Sud , Finlanda Această regiune de sud-est a Finlandei a construit o cultură puternică a agriculturii ecologice prin 40 de ani de colaborare între fermieri, cercetători și autoritățile locale. Regiunea are acum 200 de fermieri ecologici, organizațiile locale jucând un rol crucial în promovarea practicilor de agricultură ecologică. Mediul natural conservat al regiunii demonstrează rolul agriculturii ecologice în protejarea calității apei și a biodiversității, încurajând atitudini pozitive ale consumatorilor. Regiunea a înființat Institutul finlandez de cercetare ecologică, precum și o rețea de fermieri ecologici. 

Categoria 3: Cel mai bun oraș organic Obiectivul acestui premiu este de a recompensa un oraș. Câştigător BioStadt Bremen Germania. BioStadt Bremen depune eforturi pentru a transforma toate restaurantele municipale din școli, creșe și spitale în 100% organic până în 2025. Cu peste 30% din fermele certificate ecologic, orașul promovează sisteme alimentare durabile prin proiecte comunitare și inițiative agricole inovatoare, dând putere cetățenilor să conducă. schimbare locală. Prin 20 de proiecte comunitare la scară mică, Bremen arată cum să fie un model de dezvoltare durabilă cu resurse limitate. 

Categoria 4: Cel mai bun bio-district organic Obiectivul acestui premiu este de a recompensa un „bio-district”. Câştigător Bio-districtul Sörmland, Sörmland, Suedia. Situat la sud de Stockholm, districtul acoperă 2 regiuni și 21 de municipalități. Sörmland a fost un pionier în agricultura ecologică încă din anii 1940, reunind ferme, procesatori de alimente, restaurante și multe altele. Cu 20% din terenurile agricole organice, districtul promovează produsele ecologice locale, turismul durabil și conștientizarea beneficiilor pentru sănătate ale alimentelor ecologice.

Categoria 5: Cel mai bun IMM de procesare a alimentelor ecologice Obiectivul acestui premiu este de a recompensa o Întreprindere Mici și Mijlocii (IMM) care prelucrează produse ecologice. Câştigător Gino Girolomoni Cooperativa Agricola, Isola del Piano, Montebello, Marche, Italia. Situată în regiunea Marche, această cooperativă este specializată în producția de paste ecologice, continuând misiunea fondatorului său, Gino Girolomoni. Cu 80 de hectare de teren agricol ecologic și facilități alimentate cu energie regenerabilă, produce 9 milioane de tone de paste anual, sprijinind peste 300 de fermieri și 60 de muncitori locali. Cooperativa a creat și un „ecosistem” care include o fundație culturală, servicii de ospitalitate și inițiative educaționale.

Categoria 6: Cel mai bun comerciant cu amănuntul de alimente organice Obiectivul acestui premiu este de a recompensa un IMM-ul comerciant cu amănuntul de produse alimentare care vinde produse ecologice. Câştigător SAiFRESC, Catarroja, Comunitatea Valenciană, Spania Fondată de trei fermieri în 2011, SAiFRESC a trecut la agricultura ecologică, revitalizând agricultura în Huerta de Valencia. Cu 30 de hectare de teren ecologic, ei produc 70 de produse ecologice, vânzând 90% din recolta pe plan local și reducând ambalajele. Inițiativa promovează o economie circulară și oferă ateliere educaționale despre agricultura ecologică.

Categoria 7: Cel mai bun restaurant/serviciu de mâncare organic Obiectivul acestui premiu este de a recompensa un IMM restaurant/restaurant cu servicii alimentare (autonom sau parte dintr-un hotel) și/sau un serviciu de alimentație (catering sau cantină) care propun referințe certificate ecologic în meniul lor. Câştigător Kalf & Hansen, Stockholm, Suedia Acest lanț de restaurante servește preparate nordice 100% organice și de sezon. Fondată în 2014 de tatăl și fiul Rune și Fabian Kalf-Hansen, operează două restaurante, servicii de catering și oferă mâncăruri organice în trenurile companiei de căi ferate suedeze. Kalf & Hansen acordă prioritate aprovizionării locale, durabilității și mâncărurilor organice la prețuri accesibile, construind relații puternice cu producătorii locali.

 


Cautare