Podgoria Dealul Bujorului

Teritoriul de raspandire dispersata a plantatiilor acestei podgorii corespunde aproape in totalitate cu Colinele Covurluiului, in spatiul carora se gaseste si Dealul Bujorului.

Podgoria Dealul Bujorului apartine judetului Galati. Se pare ca Dealu Bujorului, ca si Paraul Bujoru si Targu Bujor, isi trag numele de la frumoasa floare rosie, bujorul romanesc, o podoaba a padurilor xerotermofile de pe colinele din imprejurimi.

Incepand din 1933 s-au infiintat plantatiile cu vita nobila. In fostul judet Covurlui, exista deja, in 1942, o suprafata de 714 ha cu vita nobila.

Podgoria Dealu Bujorului are, in prezent, aproape 4000 ha de vita-de-vie si cuprinde centrele viticole Bujoru, Smulti, Oancea si Beresti.

In podgorie se cultiva soiuri de vita-de-vie pentru producerea vinurilor rosii de calitate superioara Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Babeasca neagra. De asemenea soiuri pentru producerea de vinuri de consum curent: Feteasca regala, Aligoté. Se mai cultiva soiuri pentru producerea de vinuri albe de calitate superioara: Fetească alba, Riesling italian, Muscat Ottonel, Sarba (la Bujoru, Beresti si Smulti, pe terenuri mai putin fertile).

Cu 9 km inainte de intrarea in Tg.Bujor, se deschide, depasind satul Viile, frumoasa vale a Covurluiului, pe unde trece si drumul judetean Galati-Barlad, precum si calea ferata ce uneste cele doua localitati. Valea este strajuita pe toata lungimea sa de plantatiile viticole ale S.C.D.V.V. Bujoru si ale fostei societati ,,Dealul Bujorului’’, plantatii aflate, in cea mai mare parte, pe terase.

Vinurile de “Dealul Bujorului” au primit 13 premii la concursurile nationale si internationale. In 2006, la Festivalul National de Vinuri “Vinvest” de la Timisoara, “Cabernetul Sauvignon” a primit Medalia de Bronz iar “Merlotul” de Bujoru si “Sarba” au primit Diplome de Onoare. In acelaşi an, la a 3-a editie a Concursului de Vinuri Romanesti de la Bucuresti, “Cabernetul Sauvignon” a obtinut Medalia de Argint.

În 2008, cu „Printesa Covurluiului”, un “Riesling Italian” foarte dulce, SCDVV Targu Bujor a castigat Medalia de Aur la Concursul International de Vinuri de la Bucuresti, la concurenta cu vinuri din renumite podgorii din Germania, Grecia, Moldova, Chile, Uruguay, Australia si Noua Zeelanda.

Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Bujoru a castigat punctaj pentru 3 medalii de argint la Concursul International de Vinuri Bucuresti 2016 (IWCB 2016) cu soiurile Feteasca neagra, Sarba si Burgund mare..

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Bujoru (S.C.D.V.V. BUJORU)

  • Adresa: Str. G-ral Eremia Grigorescu nr.65, Loc.Tg.Bujor, Jud.Galati, cod 805200 – Romania

  • Telefon: +4 0236/340.640

  • Fax: +4 0236/340.642

  • E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 


Cautare