"Plăcintă dobrogeană" IGP

Plăcintă dobrogeană” IGP, este un produs de patiserie copt, precopt congelat sau crud congelat, făcut din foi de aluat umplute cu brânză sărată (telemea) amestecată cu caș și ouă.

Foile se obțin prin întinderea și tragerea aluatului. Foile umplute sunt rulate, încrețite și aranjate în formă de spirală în tăvi rotunde. Greutatea produsului este cuprinsă între 500 g și 2 000 g. Produsul are un gust sărat datorat amestecului de brânză telemea, caș, ouă și iaurt, copt împreună cu foile de aluat nedospit. În secțiune se observă straturile alternative de umplutură de brânză de culoare alb-gălbuie și foile de aluat. Plăcinta dobrogeană se comercializează în trei moduri: — coaptă, întreagă sau tăiată în bucăți și cântărită în momentul vânzării; precoaptă congelată; crudă congelată.

Plăcinta dobrogeană are o consistență moale și fragedă datorată amestecului de iaurt și de ouă folosit, spre deosebire de alte produse de același tip, care au o textură crocantă, cu o suprafață deseori friabilă. Cealaltă diferență față de produsele similare este utilizarea de foi de aluat necongelate, făcute din aluat preparat proaspăt pentru fiecare lot de produse finite. Aromele dominante sunt de brânză coaptă, de aluat și de ou. „Plăcintă dobrogeană” copt este: într-o singură bucată, cu aceeași formă ca și tava, cu o suprafață semi-glasată omogenă, prăjită, dar nearsă. Produsul prezintă o crustă fină de culoare galben-auriu, pe alocuri arămie. În secțiune se pot observa straturile alternative de umplutură de brânză aerată, foile de aluat nedospit și (uneori) bule de aer. Pentru produsul „Plăcintă dobrogeană” sunt necesare următoarele materii prime și ingrediente: brânză sărată (telemea), caș, făină de grâu, ouă, iaurt, apă, ulei de floarea-soarelui, oțet de vin, sare.