Vin BIO, incepand cu recolta din 2012

Producatorii de vin organic pot folosii termenul de „vin bio“ pe etichetele lor, conform normelor comunitare elaborate de Comitetul Permanent pentru Agricultura Ecologica.

Conform noului regulament, etichetele care vor contine termenul de „vin bio“ vor trebui sa poarte de asemenea logo-ul utilizat in UE pentru agricultura organica, precum si codul organismului de certificare, si trebuie sa respecte totodata si celelalte norme de etichetare a vinului. Comisia Europeana noteaza ca, desi exista deja norme pentru „vinul produs din struguri ecologici“, acestea nu vizeaza si practicile de vinificatie, adica intregul proces de transformare a strugurilor in vin.

Vinurile eco isi fac usor-usor loc si pe piata din Romania, in pofida investitiilor mari si a costurilor ridicate. Doi mari “pionieri” ai vinului bio si-au asumat riscurile care insotesc comercializarea acestui produs. Este vorba despre Domeniile Viticole Franco-Romane si Vifrana SA Constanta, nou intrata pe piata produselor bio. Cele doua companii au ales sa investeasca intr-un segment care este nou chiar si pentru piata importurilor.

Cel mai mare producator de vin bio din Romania se pregateste sa devina Vifrana SA Constanta, companie care a obtinut certificare pentru primele culturi de vita-de-vie bio in 2009, prin Austria Bio Garantie, dupa 3 ani de conversie. Culturile sunt situate la Adamclisi, in judetul Constanta, si sunt intinse pe o suprafata totala de 130 de hectare. Sortimentele sale sunt Cabernet Sauvignon rosu si roze (75 ha), Pinot Noir (14 ha), Chardonnay (21 ha), urmand ca oferta sa fie extinsa cu Feteasca Neagra (9 ha), Syrah (4 ha) si Sauvignon Blanc (9 ha). Vinurile vor fi comercializate sub denumirea de Patrician, in principal in magazinele de specialitate.

 


Cautare