Masticul crește în mod natural doar pe Peninsula Çeşme și pe insula greceasca Chios, iar Turcia a depus eforturi pentru a proteja acest produs.
Fundația TEMA a depus eforturi pentru a proteja arborii naturali de mastic din Çeşme și a planta noi copaci. Aceste eforturi vizează protejarea copacilor, făcând producția de mastic atractivă din punct de vedere comercial. Primele informații despre mastic au fost furnizate de Herodot înainte de Hristos și era cunoscut și de medici precum Hipocrate. Masticul, o gumă rară sau o aromă alimentară/băuturilor, este rășina arborelui de mastic (Pistacia lentiscus var. Chia).
Çeșme a fost un important centru de producție de mastic în secolele trecute, dar când tutunul a devenit o cultură comercială de mare valoare, cultivatorii de tutun au înlocuit în mare parte pomii de mastic și podgoriile din regiune. Mai târziu, concentrarea asupra turismului a cauzat un declin al activităților agricole din peninsulă. În ultimii ani, Turcia a reluat eforturile de a stimula producția de mastic, iar mii de copaci au fost plantați în zonele rurale din jurul orașului Çeșme. Masticul necesită veri calde și uscate și ierni blânde, tipice climatului egeean, unde temperatura medie anuală este între 15-20°C. Aceste condiții sunt ideale pentru creșterea arborelui. Masticul se dezvoltă cel mai bine în soluri calcaroase, nisipoase și bine drenate, cu un pH între 7 și 8. Solul trebuie să fie afânat și fără pietre, deoarece rădăcinile copacilor pătrund adânc în pământ.
Copacii pot începe să producă rășină de mastic după cinci până la opt ani de creștere, producând între 60 g și 250 g de rășină. Ca pregătire, ramurile inferioare ale copacilor sunt tăiate în februarie, iar în iunie, pământul din jurul copacilor este curățat și acoperit cu o pastă de calcar alb. Recoltarea masticului are loc din iulie până în septembrie. Aceasta constă în „înțeparea” copacului pentru a obține „lacrimile” de sevă care se întăresc și se cristalizează pe copac înainte de a cădea pe pământ. Rășina albă/galben pal este colectată, sortată după calitate și curățată manual pentru a îndepărta nisipul și alți contaminanți.
Magazinul alimentar de tip boutique Çeşme Köy Kurabiyecisi de pe strada principală din Çeşme este un exemplu tipic al numeroaselor magazine de acest gen din Çeşme și Alaçati, specializate în produse de patiserie aromate cu mastic. Rășina este de obicei procesată și utilizată în diverse moduri, în principal pentru arome alimentare (dulciuri, rahat turcesc, gumă de mestecat, biscuiți, prăjituri, deserturi, înghețată și gemuri) și de băuturi (cafea, sucuri și băuturi spirtoase), dar și pentru produse cosmetice (pastă de dinți, săpunuri, șampon, creme de față, parfumuri și uleiuri de corp). Pe lângă Grecia și Turcia, masticul este un ingredient popular în produsele și bucătăria Egiptului, Irakului, Japoniei, Libanului, Marocului, Arabiei Saudite și Siriei. Masticul are acțiune antioxidantă, antimicrobiană și antiinflamatoare; acum 2.400 de ani, medicul grec Hipocrate al II-lea și acum 2.000 de ani, medicul grec Pedanius Dioscoride au menționat și recomandat masticul în cazuri de dureri de stomac, ulcere, probleme digestive și igienă orală.