Gatački kajmak din mešina (un preparat tradițional din estul Herțegovinei) a primit oficial protecția unei denumiri de origine.
Asociația Producătorilor de Gatački kajmak a finalizat procesul de înregistrare la Agenția pentru Siguranța Alimentară din Bosnia și Herțegovina, atingând astfel obiectivul stabilit în urmă cu trei ani, la înființarea asociației, acela de a proteja acest produs, relatează BHRT. Gatački kajmak din mešina (brânză tradițională bosniacă) este primul produs protejat din această regiune, iar membrii Asociației Producătorilor de Gatački kajmak lucrează intens la brandingul său de trei ani.
Asociația a fost fondată în urmă cu trei ani și reunește 26 de membre, majoritatea femei din mediul rural, care produc lapte, kajmak și produse lactate. Metoda de preparare a kajmakului este unică. Laptele este fiert, apoi lăsat să stea timp de 24 până la 48 de ore, astfel încât kajmak-ul să se poată așeza la suprafață. Apoi, această smântână este scoasă, plasată în cuve, fiecare strat este sărat pe rând și este lăsată la maturat aproximativ 20-25 de zile înainte de a intra în pielea de oaie. Camera pentru producerea brânzei și a smântânii trebuie să fie destinată exclusiv acestui scop, iar cel mai important lucru este să fie aerisită, ca aerul să fie curat, să existe circulație a aerului, deoarece laptele o necesită – spune producătoarea Milenija Sušić.
Denumirea de origine este un fel de stimulent pentru emanciparea economică a femeilor din această regiune, deoarece prețul acestui preparat va fi acum și mai mare. Este cumpărat în principal de persoane fizice și proprietari de restaurante din Herțegovina, iar cererea este mare. Produsul final este influențat de mulți factori, în primul rând de vitele indigene Gacko și dieta lor specifică, de clima și altitudinea regiuniii, dar și de depozitarea în așa-numitele piei de oaie. Când pielea este închisă la culoare, aceasta are o vechime de cel puțin o lună, iar uneori poate fi depozitată în acea piele cel puțin un an, astfel încât să nu se schimbe și să fie de aceeași calitate. Mentionam, ca si pielea îi conferă acea aromă specială kajmakului.