Sarbatori traditionale romanesti in perioada 16-18 ianuarie

Sarbatorile traditionale din perioada 16-18 ianuarie sunt Sampetrul Lupilor, Atanasiile si Carcovii de iarna.

16 ianuarie - Sanpetrul Lupilor. Sf. Petru este patronul lupilor, care sunt cainii lui. El ii aduna in aceasta noapte si le spune ce anume trebuie sa manance in acest an si de unde. Lupii nu au voie sa atace oamenii decat in perioada cuprinsa intre Sf. Andrei si Boboteaza. Se spune ca atunci cand urla lupii, ei il roaga pe Sf. Petru sa le distribuie prada. Legenda spune ca: „Lupul a fost facut de drac, de aceea este atat de fioros. Insa, neputandu-l face sa se miste, acesta l-a daruit lui Dumnezeu, care ia spus lupului sa fuga dupa drac. Apoi, Dumnezeu i-a daruit lupul Sfantului Petru”. Aceasta zi constituie chiar mijlocul iernii. Cine sarbatoreste aceasta zi este ferit de boala si inchisoare si are noroc la vite si la albine, aflandu-se sub protectia Sf.Petru.

16-17 ianuarieAtanasiile. Aceasta denumire a rezultat din combinarea numelui Sf. Antonie cel Mare cu cel al Sf. Atanasie, sfinti numiti de popor Anton si Tanase de Ciuma. Sarbatoarea este tinuta pentru sanatate, in special pentru sanatatea copiilor.

16-18 ianuarie - Carcovii de iarna. Aceste zile coincid cu mijlocul unui anotimp de 6 luni, incepand de la Sf. Dumitru (26 octombrie), pana la Sf. Gheorghe (23 aprilie). Carcovii sunt divinitati periculoase, numite „fulgeratoare” si aduc trasnete, fulgere, grindina, boli, foc si lupi.

 


Cautare