Sarbatorile de Craciun in Polonia

Polonia este o țară în mare parte catolică, iar Ajunul Crăciunului este o zi foarte importantă.

Bradul de Crăciun este cumpărat și împodobit în Ajunul Crăciunului. Este decorat cu o stea în partea de sus (pentru a reprezenta Steaua din Betleem), turte dulce, lumini și „bombki” care sunt bulețe și ornamente de sticlă în diferite forme.

Piața de Crăciun a orașului Wroclaw este ținută în orașul vechi printre atracțiile sale istorice si atrage in fiecare an tot mai multi vizitatori.

Ajunul Crăciunului este cunoscut sub numele de Wigilia. Masa principală de Crăciun se mănâncă seara și se numește „Kolacja wigilijna” (cina de Ajunul Crăciunului).

La începutul mesei, un biscuit mare „Oplatek”, care infatiseaza pe Maria, Iosif și Isus, este trecut în jurul mesei și toată lumea rupe o bucată, o mănâncă și rostește o urare de Crăciun.

Pe masă sunt 12 feluri de mâncare, menite să-ți dea noroc pentru următoarele 12 luni. Mâncarea este în mod tradițional fără carne, aceasta pentru a ne aminti de animalele care au luat pruncul Isus în iesle. Toată lumea trebuie să mănânce sau măcar să încerce câte ceva din fiecare fel de mâncare.

Una dintre cele mai importante feluri de mâncare este „barszcz” (ciorbă de sfeclă roșie) și este obligatoriu să o consumi. 

Bigos este un fel de mâncare care poate fi consumat fie cald, fie rece.

Pierogii sunt, de asemenea, populare.

În majoritatea caselor există și „kompot z suszu”, băutură făcută prin fierberea fructelor uscate și a merelor proaspete.

Cele mai populare deserturi de la Kolacja wigilijna sunt „makowiec” si „piernik” o prăjitură umedă făcută cu miere.

Zilele de după Crăciun sunt adesea petrecute cu familia și prietenii si se colinda traditional.

 

 


Cautare