Credinte si obiceiuri culinare de Craciun in Banat

In satul Chisoda, Timis sunt obiceiuri de Craciun de un specific aparte.

In ziua de Craciun toti cei din casa ajuneaza, nu mananca si nu beau apa. Seara, in camera se asterne pe jos si dupa soba fan si paie ca sa se odihneasca Mos Craciun. Se ia o oala in care se pun nuci, apoi intr-o lingura, miere de stup, iar pe o tava jar cu tamaie aprinsa. Acestea se duc la grajd si la cotetele porcilor, gainilor si gastelor, fiecare animal este atins cu putina miere si i se arunca o nuca. Mierea care ramane se pastreaza ca leac contra bubelor dulci.

Pe masa se pun fan si paie, peste care se asterne fata de masa, apoi se pun colacii cu denumiri si rosturi clare: Craciunita, colacul principal, se aseaza intr-un ciur cu putin fan, grau, cucuruz si busuioc; langa ciur se mai pun colacii: Cinarita, Cosita, Purcarita si BoiiCinarita este un colac mare, care are la cele patru colturi cate o bucatica mica de aluat in forma de cruce. In seara de ajun, inainte de a se aseza familia la masa, aceste bucatele se rup de pe cinerita, se inmoaie in fasolea pregatita pe masa si se pun sub fata de masa la cele patru colturi cu cate o nuca. A doua zi, aceste bucatele se ridica si se pastreaza pana la Sfantul Gheorghe, cand se dau la vite ca sa fie sanatoase si sa se inmulteasca. Cosita este un colac impletit in trei vite si se face pentru ca fetele sa aiba chica mare (cosita, par mult). Purcarita este un colac mai marisor, care in ziua de Craciun, dimineata, se da pazitorului de porci (purcar) cu o bucata de carnat, lumanare si un mar. Nuci nu i se dau pentru ca porcii sa nu capete galci. Boii este denumirea unui colac impletit in doua si se rupe seara la masa de catre doi membri ai familiei. Cel care rupe partea cea mai mare, acela va avea peste an mai mult noroc.

Creangul, care reprezintă pomul de Craciun, este o craca dintr-un pom cu trei crengute de care se atarna poame si prune uscate, mere si nuci aurite. El se infige pe masa intr-un colac, langa care se pune carnat si o lumanare. Toate acestea se pastreaza pe masa pana la Craciunul cel mic (Anul Nou). Cina de Ajun consta din mancare de post: fasole sleita, turte cu urda indulcite, miere de albine si dovleac copt. Dupa ce s-a terminat cina, se ia o oala plina cu nuci, cel mai batran le arunca in camera peste cap, iar cei din casa, mai ales copiii, se straduiesc sa adune cat mai multe. Mancarea ramasa de seara se imparte dimineata vitelor cu cateva fire din fanul si paiele asternute pe masa.

In ziua de Craciun, dimineata, vecinii isi dau pomana unii la altii cate un colac, o bucatica de carnat, lumanare si cateva nuci. Baiatul care intra primul in casa cu pomana se pune clota (closca). Este asezat pe o perna si i se da un cucuruz sa desfaca cateva boabe. Trebuie sa stea cateva minute linistit, ca si clostile sa stea linistite in cuib. Cand se asterne masa, inainte de a se incepe pranzul, stapanul casei ia taciune aprins si-l arunca pe fereastra afara in strada, ca sa nu faca taciune in grau.

 


Cautare