
Mouans-Sartoux este un oraș mic, din sud-estul Franței, care de 40 de ani, s-a angajat într-o politică alimentară locală ambițioasă și sustenabilă, care vizează protejarea atât a mediului, cât și a sănătății cetățenilor.

Având în vedere acest lucru, in Mouans-Sartoux s-au dezvoltat proiecte care implică părți interesate locale: cantine școlare 100% organice și în mare parte locale, crearea unei ferme municipale care furnizează majoritatea legumelor consumate în cantine, acțiuni de educație alimentară sustenabilă adresate elevilor, precum și cetățenilor în general, sprijin pentru stabilirea fermierilor organici în zonă. Astăzi, majoritatea locuitorilor sunt convinși că această opțiune de dezvoltare contribuie la îmbunătățirea calității vieții lor și la promovarea rezilienței zonei.

Provocarea acum a locuitorilor din Mouans-Sartoux este de a organiza mai bine guvernanța alimentară la nivel de municipalitate și de a crește oferta de produse locale organice prin stimularea autoproducției și asigurându-se că numărul de noi fermieri și cooperarea cu zonele muntoase înconjurătoare răspund eficient cererii locale. Acestia cred că instrumentele digitale pot aborda eficient aceste probleme. Printre altele, au nevoie de inovație și soluții inteligente pentru a îmbunătăți distribuția produselor locale la o scară mai largă, pentru a implica toate părțile interesate, inclusiv pe cele „invizibile”, și pentru a face din Mouans-Sartoux un „laborator” de pionierat pentru politici alimentare locale și modele de dezvoltare bazate pe valori de reziliență.