
„Liptovské šialence”, IGP, Slovacia, este un tip unic de cârnat fabricat prin metode tradiționale, din cartofi cu jumări și condimente, învelit în membrane naturale din intestine de oaie.
Produsul are o formă specifică de melc. După umplere, produsul este ușor deformat din cauza grosimii sale. Membrana este strâns umplută cu umplutura din cartofi răzuiți, jumări pisate, ceapă și mirodenii, cu o textură delicată. Un kilogram de produs cuprinde 75 - 85 % cartofi, 8 - 10 % jumări, 5 % untură și până la 1,7 % sare. Produsul are o consistență moale, suprafața sa este netedă, cu o umiditate moderată și uniformă. Produsul este de culoare gri deschis la suprafață și de culoare gălbuie-gri atunci când este feliat. Aroma și gustul sunt de cartofi și mirodenii.

Regiunea Liptov este situată în nordul Slovaciei, în partea de sud-est a regiunii autonome Žilina, în Valea Liptov, înconjurată de zona Munților Tatra. A fost întotdeauna o zonă importantă pentru cultivarea cartofilor în Slovacia, fiind în același timp autonomă în ceea ce privește creșterea animalelor. Locuitorii din Liptov au considerat că utilizarea la maximum a organelor este extrem de benefică din punct de vedere economic. Caracteristica distinctivă a „Liptovské šialence” este înlocuirea componentei cârnați cu cartofi; într-adevăr, cartoful este ingredientul principal al „Liptovské šialence”, reprezentând între 75 și 85 % din produs. Umplutura din cartofi este fabricată din cartofi cruzi rași, la care se adaugă treptat toate ingredientele, grișul din grâu dur fiind adăugat ca liant.

De mult timp, „Liptovské šialence” a fost delicatesa preferată a locuitorilor din Liptov cu ocazii speciale de toate tipurile, cum ar fi târgurile și festivitățile. În prezent, delicatesa continuă să fie la fel de populară ca întotdeauna. În fiecare an, orașul Liptovský Mikuláš organizează festivalul Švábkafest (în regiunea Liptov, „švábka” este un cuvânt colocvial pentru „cartofi”). În regiunea Liptov, Švábkafest este organizat de mai mulți ani pentru a menține tradiția cultivării cartofului, dar și a tuturor produselor pe bază de cartofi, inclusiv a „Liptovské šialence”. Calitatea și reputația excelentă a „Liptovské šialence” sunt demonstrate de faptul că produsul este oferit în restaurante ca delicatesă tradițională slovacă sau ca specialitate tradițională a regiunii Liptov și este servit, de asemenea, la nunți.