
Comisia Europeană a prezentat recent, o viziune pentru viitorul agriculturii și al producției alimentare în UE.

Scopul său este să creeze un sistem alimentar echitabil și competitiv, care să furnizeze alimente accesibile și durabile pentru toți. În acest scop îi va ajuta pe fermieri să depășească provocări precum creșterea costurilor, schimbările climatice și perturbările lanțului de aprovizionare pentru a garanta că Europa rămâne lider în producția de alimente.
Obiectivul este acela să construim un sistem alimentar mai puternic și mai inovator, care să aducă beneficii atât fermierilor, cât și consumatorilor și care să contribuie la hrănirea lumii într-un mod durabil. Pentru ca această viziune să devină realitate, UE va colabora îndeaproape cu fermierii, cu producătorii de alimente, cu comunitățile rurale și cu societatea civilă pentru a schița un viitor mai bun pentru agricultură și alimente în Europa. Va consolida încrederea și dialogul pentru a crea o abordare favorabilă incluziunii și bazată pe cooperare, care să reflecte tradițiile și valorile Europei.

Viziunea este construită în jurul a patru domenii principale:
1. Un sector atractiv. UE va depune eforturi pentru ca agricultura să devină o carieră viabilă și atractivă pentru generațiile viitoare. Aceasta înseamnă venituri echitabile, un sprijin mai bun și un lanț alimentar mai puternic. Incepand din 2025 va exista o “Strategie pentru reînnoirea generațiilor” pentru a-i ajuta pe tinerii fermieri să inoveze și să investească în întreprinderile lor.
2. Un sector competitiv și rezilient. UE va ajuta sistemul agroalimentar să facă față crizelor și să valorifice oportunitățile, devenind mai divers, mai adaptabil și mai inovator. Va acorda prioritate securității alimentare, va diversifica lanțurile de aprovizionare și va acționa în direcția unei concurențe mai echitabile.
3. Un sector adaptat exigențelor viitorului. Agricultura va juca un rol esențial în tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon. UE va promova practici agricole durabile care reduc emisiile, protejează resursele naturale și îmbunătățesc sănătatea solului. De asemenea, va dezvolta un sistem voluntar de evaluare comparativă pentru a-i ajuta pe fermieri să își măsoare și să își îmbunătățească performanța.
4. Un sector care pune în valoare alimentele și oamenii. UE dorește să restabilească legătura oamenilor cu alimentele pe care le consumă și cu teritoriile și tradițiile care le definesc. Va sprijini zonele rurale, va reduce risipa de alimente și va aborda preocupările societății, de exemplu în ceea ce privește bunăstarea animalelor. Va organiza, de asemenea, un dialog anual privind alimentele pentru a discuta aspecte critice, cum ar fi accesibilitatea alimentelor și nutriția.
Domenii-cheie de acțiune sunt: prezentarea unei strategii cu scopul de a-i sprijini pe tinerii fermieri; propunerea unui a cadrului legislativ actual în domeniul agriculturii; lansarea unei strategii digitale a UE pentru agricultură; etc.