Compostarea deseurilor menajere

In Romania, aproximativ jumatate din cantitatea de deseuri menajere generata de gospodarii este formata din resturi alimentare, vegetale si resturi de gradina.

Aceasta este de fapt fractia organica din deseuri. Resturile alimentare şi de la toaletarea copacilor (vegetatiei, in general) constituie pana la 60% din deseurile menajere din zonele suburbane din orase si in localitatile rurale. In gospodarii, mai mult de 50% din deseuri sunt deseuri organice. Aceasta fractie a deseurilor menajere este cea mai mare si foarte des ea ajunge in depozitele de deseuri, gropi de gunoi sau este arsa, cauzand o poluare importanta. Ca alternativa la acestea, putem transforma aceasta materie organica in compost, un bun ingrasamant pentru sol si culturile vegetale.

Prin compostare in gospodarie veti gasi o solutie la problema deseurilor, in special la cea a materiei organice, veti reinvia o practica traditionala si durabila, ca aceea de a folosi materia organica si, astfel, contribuiti la lupta împotriva schimbarilor climaterice. Compostul, ca rezultat final al procesului de compostare, este un material stabil si igienic, similar cu humusul din padure, care poate fi folosit ca si ingrasamant natural, evitand astfel necesitatea utilizarii ingrasamintelor chimice. El este adaugat pe sol pentru a‐i imbunatati proprietatile acestuia din urma. Adaugarea de compost pe sol este considerata ca fiind un mod natural de a‐i creste fertilitatea si de a‐i reface calitatea. Compostarea poate avea loc in interiorul unei gramezi mari de deseuri organice, dar in general este mai practic sa folositi o cutie de compost.

Pentru a aface un compost avem nevoie de: locație potrivita in gradina sau livada; cutie de compost; furca, sapaliga sau orice alta unealta pentru amestecare; apa; resturi de bucatarie (resturi de fructe, legume, resturi de la prepararea cafelei sau ceaiului, praf de la curatarea locuintei etc); deseuri vegetale din gradină (resturi toaletare, ramuri, frunze uscate, iarba, resturi de flori etc). Mai intai adunati gramada resturi, precum resturi vegetale de la toaletarea gradinii, crengi rupte sau alte resturi vegetale, pana cand obtineti o grosime a stratului de resturi de 10‐15 cm. Acesta este de fapt un strat de baza pentru restul deseurilor din procesului de compostare. Pentru a activa procesul de compostare, astfel incat sa inceapa cat mai repede, puteti adauga compost finit, pamant, gunoi de grajd sau cate puțin din fiecare.

Odata ce „patul” format de resturi din gradina este terminat, puteti sa incepeti sa adaugati deseuri organice de bucatarie amestecate cu deseuri din gradina. Cel mai bine este sa adaugati o galeata si jumatate sau chiar doua galeti de resturi de gradina la fiecare galeata de deseuri de bucatarie pe care o goliti in cutia de compost. Aveti in vedere faptul ca disponibilitatea lor va depinde de anotimp: vara vor predomina deseurile de fructe si legume, bogate in azot, iar toamna vor predomina frunzele uscate, crengile si iarba cosita.In timpul procesului de compostare, datorita activitatilor microorganismelor din amestec, temperatura deseurilor amestecate in cutie poate creste. Acest lucru este un aspect pozitiv. Pentru a favoriza procesul si a mentine amestecul aerat, este convenabil sa amestecati compostul din cand in cand (o data sau de doua ori pe saptamana). Este suficient sa amestecati doar jumatatea superioara a amestecului de deseuri. Este de asemenea necesar sa adaugați apa in amestec atunci cand oservati ca acesta este uscat (umiditatea ar trebui sa fie similara cu aceea a unui burete stors). Odată ce ati umplut cutia de compost, puteti incepe sa colectati compost de pe fundul cutiei. Un compost foarte bun aveti dupa aproximativ 5 luni.

 


Cautare