Termenul de „Maca da Beira Alta” se refera la soiurile de mar Malus domestica Bokh, cultivate traditional in aceasta zona, cu pulpa foarte consistenta si care se conserva foarte bine.
Aceste soiuri au un continut ridicat de zahar si o culoare intensa. Fiecare mar cantareste, in medie, 160 - 170 grame si are un diametru de 50 - 55 mm. Merele din Beira Alta apartin soiurilor: Golden, Gala, Red Delicious, Starting, Jonagold, Granny Smith, Jonared e Reinetas. Oamenii din regiunea Beira Alta au realizat ca au conditiile ideale pentru cultivarea marului in zona.
Chiar dacă clima este dura cu ierni foarte reci si cu veri calde si secetoase, merele care se produc in aceste conditii sunt excelente si se bucura de o reputatie foarte mare. Originea IGP Maçã da Beira Alta este strans legata de istoria regiunii. Merele Beira Alta trebuie pastrate la frigider, la aproximativ 2 – 4 grade C. In mod normal, sunt consumate la sfarsitul unei mese sau ca desert, coapte la cuptor cu zahar si vin de port. Aceste mere sunt, de asemenea, utilizate pentru a prepara budinca si prajituri.
Reteta portugheza de mere coapte.
Ingrediente: 10 mere; 10 linguri de zahar; 10 linguri de vin de Porto.
Metoda de preparare. Spalati foarte bine merele in apa rece. Eliminati partea centrala (samburii) cu instrumentul adecvat. Puneti-le intr-o tava, si pe fiecare mar puneti o lingura de zahar si o lingura de vin Porto. (Merge si vinul romanesc!) Se tine Ia cuptor pana primesc o culore aurie si devin moi. Atat cald, cat si rece, se derveste ca desert pentru pranz.