Filipii de iarna

Filipii de iarna, este o traditie populara sarbatorita in perioada 29-31 ianuarie.

Filipii de iarna Filipii sunt zeitati in legatura cu care nu s-au pastrat foarte multe credinte. Se stie ca si ei, ca si Sf. Petru, sunt patroni ai lupilor. Stim ca exista Filipii de Iarna si Filipii de Toamna. Perioada cuprinsa intre aceste doua sarbatori este cea in care se imperecheaza lupii. Filipii de Iarna sunt sarbatoriti in special de femei, tanara nevasta primind „Filipii” de la soacra sa.

Sarbatoarea este tinuta in primul rand in casele pastorilor sau taranilor crescatori de vite. Totusi, este bine ca sarbatoarea sa fie tinuta, pentru ca lupii provoaca pagube mari. In Bucovina, la portile tuturor celor care poarta acest nume, se pune un brad impodobit, iar acestia dau o petrecere cu lautari. Se spune ca in aceste zile nu e bine sa se coase, nu se spala pe cap si nu se da cu imprumut, pentru ca altfel, lupii vor manca vitele.

Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur (Trisfetitele) se sarbatoresc pe 30 ianuarie. In aceasta zi sunt interzise toate activitatile casnice. Aceasta sarbatoare se tinea mai ales la casele unde erau fete de maritat pentru norocul lor.

 


Cautare