Branza de Horezu, medaliata cu aur la World Cheese Awards 2025

Brânza de Horezu a cucerit din nou cei mai buni experți din lume si a luat aurul la World Cheese Awards 2025.

5.244 de brânzeturi au fost înscrise la competiția organizată anul acesta la Berna, unde World Cheese Awards a ajuns la ediția cu numărul 37 a celui mai important concurs internațional dedicat brânzeturilor. Brânzeturile, din aproape 50 de țări, care au intrat în competiție, au fost evaluate de un juriu format din 265 de experți. Campioana mondială 2025 a fost Le Gruyère AOP (Elveția), maturată 18 luni. In afara de medialia de aur pentru Branza Horezu - Five Continent, Romania a mai obtinut: două medalii de argint pentru Brânzeturile maturate Caritas Dezvoltare Rurală (6 și 12 luni); doua medalii de bronz pentru branzeturile Bömbi félkemény érlelt sajt - Andy Zoofarm si Brădet afumată, -Agrotranscom-Ex. A fost un an excepțional pentru producătorii români, care confirmă încă o dată calitatea brânzeturilor autohtone.

Pentru Branza Horezu, este a unsprezecea medalie câștigată la concursuri internaționale. Este și cea care întărește locul  frumosului oraș Horezului pe harta produselor de top. Brânza este făcută din lapte de oaie, maturată luni bune, cu o coajă care păstrează modelul specific. De fiecare dată, gustul ei confirmă tradiția zonei. Fabrica din Horezu procesează lapte încă din perioada comunistă. În 2006 a trecut prin modernizări, iar astăzi tehnologia este complet automatizată. În spatele fiecărei roți stă însă munca fermierilor din zonă, care aduc lapte de la oi crescute în aer liber. Brânza stă la maturare între două și douăsprezece luni. Rezultatul este o brânză tare, cu aromă intensă, asemănată de mulți cu celebrele sortimente produse în Castilla la Mancha.


Cautare