
Ventricina del Vastese DOP, este un salam tradițional italian, produs în regiunea Abruzzo, în zona Vasto.

Este cunoscut pentru gustul său puternic și picant, având statutul de „Presidio Slow Food”, ceea ce subliniază calitatea și metodele tradiționale de producție. Se prepară din carne de porc, folosind bucăți nobile (cum ar fi pulpa, cotletul și spata), care sunt tăiate manual, nu măcinate. La carne se adaugă grăsime de porc tăiată cubulețe mici, sare și ardei roșu uscat, dulce sau picant. Unele rețete pot include și alte condimente, cum ar fi semințe de fenicul. Carnea și grăsimea tăiate se amestecă cu condimentele și se introduc în membrane naturale, în special în vezica porcului, de unde provine și numele (de la ventre, care înseamnă burtă în italiană).

Procesul de maturare durează luni de zile și are loc în spații speciale, cum ar fi pivnițele, care asigură condițiile ideale. Ventricina del Vastese are o formă rotundă sau ovală. Gustul este intens, robust și savuros, cu o notă picantă pronunțată, care provine de la ardeiul roșu. Poate fi savurat ca atare, în felii subțiri, sau folosit ca ingredient în diverse preparate, cum ar fi aperitivele și sosurile pentru paste. A fost recunoscută ca un produs tradițional abruzez și face parte din inițiativa Slow Food, care încearcă să protejeze și să promoveze producția tradițională. Deși se comercializează uneori ambalată sub vid, tradițional se păstra în pivnițe și se acopereau cu untură.