Denumirea de Origine Protejata “Norrlandsströmming”, Suedia, se referă la heringul salbatic (Clupea harengus), capturat in Marea Baltica.
Peștii au de obicei o lungime de 12-20 cm și sunt argintii, dar dimensiunea poate varia. Peștii trebuie capturați fie cu unelte pasive, plasele de încurcare, liniile de pescuit, fie cu echipament de pescuit. De asemenea, peștii trebuie debarcați și sortați în 24 de ore de la golirea uneltelor de pescuit. Gustul in stare crudă, trebuie sa fie delicat, cu o prezență pregnantă de umami cu note de lac, smântână, albuș de ou, sparanghel verde și midii. După prăjire, se simte prezență puternică a unui gust rotund de umami cu note de unt, urzică, sparanghel verde, ouă și brânză maturată.
“Norrlandsströmming” a avut o influență majoră asupra gastronomiei de-a lungul coastei lungi de nord-est a Suediei. Peștele se prepară printr-o gamă largă de metode: este prăjit, afumat, fiert, murat, sărat etc. Este un produs pentru consum zilnic, dar și o prezență esențială la fiecare masă de Crăciun. În nord, „Norrlandsströmming” eviscerat este adesea dat prin puțină făină și prăjit, apoi consumat imediat într-un sendviș cu două felii de pâine cu unt, sau servit cu cartofi piure și sos din dulceata de afine rosii.