România este recunoscută pentru calitatea excepțională a mierii, fiind un producător important în Uniunea Europeană.
. Datorită biodiversității, a climatului blând și a suprafețelor extinse de păduri și terenuri cultivate, țara oferă condiții ideale pentru producția unei game largi de sortimente de miere. România se clasează în mod constant printre primii trei producători de miere din UE. Peste jumătate din producția românească de miere este exportată, cererea externă fiind în continuă creștere datorită calității apreciate. În 2023, România a fost al treilea exportator de miere din UE.
Printre cele mai cunoscute tipuri de miere produse în România se numără:
Mierea de salcâm: Are o culoare deschisă, o aromă delicată și cristalizează foarte greu, datorită conținutului ridicat de fructoză. Este recoltată în zone precum Transilvania, renumite pentru pădurile de salcâm.
Mierea de tei: Cu o aromă puternică și o culoare ce variază de la galben deschis la auriu, este apreciată pentru proprietățile sale terapeutice.
Mierea de mană: Considerată o „bijuterie rară”, nu provine din nectar, ci din sucurile dulci de pe frunzele și scoarța copacilor. Are o culoare închisă și este bogată în minerale și enzime.
Mierea polifloră: Obținută din nectarul unei varietăți de flori, are un gust complex și o compoziție nutritivă diversificată.
Mierea de rapiță: Cristalizează rapid, are o culoare aproape albă și un gust blând.
Mierea de floarea-soarelui: De culoare aurie și cu o aromă caracteristică, este un alt sortiment important.
Apicultorii români se concentrează pe o apicultură responsabilă, respectând standardele de calitate impuse de piețele internaționale. Eforturile de recunoaștere la nivel european vizează obținerea de semne de calitate precum Denumirea de Origine Protejată (DOP) sau Indicația Geografică Protejată (IGP), pentru a evidenția unicitatea mierii românești. Există de asemenea numeroși producători de miere crudă, neprocesată termic, pentru a păstra intacte proprietățile nutritive. În ciuda calității, mierea românească se confruntă pe piețele internaționale cu prețuri relativ scăzute. Unii producători se orientează spre valorificarea aspectelor unice, cum ar fi bogăția în polifenoli și activitatea antioxidantă, pentru a crește valoarea percepută de consumatori.
În 2025, producător român de miere Herta Cosmin, a fost premiat la nivel european, în ciuda unui an dificil pentru apicultură. Compania românească Herța Bio Apicole a obținut locul 2 la European Organic Awards 2025 (Premiile Organice Europene), la categoria „Cel mai bun IMM din industria de procesare a alimentelor ecologice”. Deși a fost depășită de o companie din Austria, performanța companiei românești este considerată o mare victorie, prin care a demonstrat că și în România se produce miere ecologică de înaltă calitate. Compania produce miere ecologică, oferind o varietate de sortimente.