In ziua de 14 octombrie, după Sfânta Liturghie de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, s-a dat startul Mesei Pelerinilor, una dintre cele mai așteptate tradiții ale Sărbătorilor Iașului.
Evenimentul are loc în curtea Cantinei Sociale de pe strada Sf. Andrei nr. 70, la doar câteva minute de mers pe jos de Catedrala Mitropolitană. Aici, voluntari, angajați ai Direcției de Asistență Socială și ai companiilor municipale, dar și mai mulți sponsori au început distribuirea celor 60.000 de sarmale pregătite special pentru pelerinii veniți din toată țara. Credincioșii primesc gratuit sarmale, plăcinte, ceai cald, apă sau suc, într-un efort comun susținut de autoritățile locale și comunitatea ieșeană.
Din totalul celor 60.000 de sarmale: 25.000 au fost gătite din donații, folosindu-se peste 300 de kilograme de carne, în bucătăriile cantinei sociale și în cele două cămine ale Primăriei. Restul de 35.000 de sarmale au fost pregătite de instituții locale și restaurante partenere.În total, aproximativ 35 de bucătărese au lucrat zile întregi pentru a pregăti acest festin. Seara, sarmalele au intrat în etapa finală, de fierbere, iar a doua zii, la prânz, totul a fost gata pentru a fi oferit pelerinilor. Masa Pelerinilor aduce împreună autoritățile, biserica, voluntarii și întreaga comunitate ieșeană, cu scopul de a le le oferii un moment de bucurie și odihnă celor care au așteptat ore întregi la rând pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva.