Program de dezvoltare a gospodariilor taranesti

In gospodariile taranesti, numite exploatatii agricole neautorizate, se pot produce alimente de cea mai buna calitate pentru a hranii 20 milioane de romani.

Asociatia taranilor si tarancilor din Romania “Eco Ruralis” ne spune ca in România dispar 134 de gospodării țărănești în fiecare zi. Datele provizorii cu privire la gospodăriile țărănești publicate în martie 2022 de către Institutul Național de Statistică în urma realizării Recensământului General Agricol în 2020 sunt cel puțin îngrijorătoare. Astfel, între 2010 și 2020 au dispărut 488 000 de exploatații agricole cu suprafața de sub 1 hectar. Asta înseamnă că, dacă în 2010 existau puțin peste 2 milioane de gospodării țărănești cu suprafața de sub 1 hectar, în prezent mai există doar 1 milion și jumătate. La fel de îngrijorător este și faptul că grădinile familiale ocupau o suprafață de 184 000 hectare în 2010. Până în 2020, 58 000 de hectare din aceste terenuri au dispărut sau le-a fost schimbată destinația. Asta înseamnă că o treime (31.86%) din suprafața grădinilor țărănești nu mai este lucrată.

Cultivarea durabilă în gospodariile taranesti locale sunt cele pe care oamenii se pot baza în vremuri de criză, care vor fi tot mai dese in viitor. Pentru a-și putea îndeplini comanda de producție, acestea trebuie sa gaseasca solutii si tehnologii durabile de productie, prelucrare si desfacere. Prin urmare, scopul programului este de a extinde proporția de alimente locale la toate nivelurile și de a promova producția de energie rurală din biomasa vegetala și fotovoltaica. Un obiectivul este de a instala sisteme fotovoltaice pe acoperișurile exploatatiilor agricole, pentru a fi independente in conditiile de criza. A produce acasă este mai bine decât a importa în criză! Multe soluții inovatoare și digitale pot sprijini această dezvoltare. Gospodariile taranesti vor putea lua parte la măsuri voluntare de mediu, respectiv: nu vor folosii pesticide sau îngrășăminte, se vor baza pe pășunat, vor creste rase de animale rare sau vor încuraja acumularea de humus pe terenurile arabile. Acesta este un model ce trebuie dezvolat in viitor si nu scoaterea de terenuri din circuitul agricol si silvic.

Reamintim ca de pe un hectar putem produce mancare pentru 10 oameni intr-un an, in conditiile in care; vom obtinem fan pe 0,30 hectare pentru a creste 10 oi; vom cultiva porumb pe 0,30 ha pentru a creste 4 porci si 100 de pasari; vom cultiva furaje verzi pe 0,30 ha pentru a tine o vaca de lapte si un vitel pentru carne; vom cultiva 0,10 hectare cu pomi, vita de vie si legume. In Romania se importa foarte multe alimente care, teoretic, ar putea fi produse aici, în țară, cu resursele și cu forța de muncă de aici. Prelucrăm prea puțin din ceea ce producem (ex: cereale), le vindem altora ca atare si de la care cumpărăm apoi bunuri ce conțin materiile prime exportate. Asocierea in vedererea procesarii si comercializarii produselor agricole si conducerea afacerilor adaptandu-se la conditiile climatice, concurenta de piata si la politicile agricole comune, trebuie sa fie pe plinul plan. Avantajele comparative și competitive pe care le are agricultura românească prin comparație cu alte tari, importanța capitalului și accesului la finanțare din surse externe, altele decât creditele bancare, pentru finanțarea investițiilor în tehnologia agricole mai avansată, trebuie sa fie la fel de importante. Agricultura taraneasca, parte a agriculturii de astăzi, una de subzistență, limitată ca producție, productivitate și calitate, trebuie ajutata pentru a fi un model pe care ne putem baza in viitor.


Cautare