Fondul de micro-finantare pentru micii fermieri

Ministerul Agriculturii urmeaza sa lanseze un fond de micro-finantare dedicat fermierilor mici si mijlocii care pana acum nu au beneficiat de banii din FEADR.

Astfel, prin acest instrument, fermierii vor putea obtine mai usor credite pentru investitiile necesare. “La Ministerul Agriculturii lucram in prezent la o propunere de act normativ prin care dorim sa facem un fond de micro-creditare. Acest fond se va adresa fermierilor mici care nu au beneficiat de bani din FEADR dar si beneficiarilor fondului care au nevoie de credite de mici dimensiuni. Actul normativ este inca in lucru si in scurt il vom pune in consultare publica”, a declarat Adela Stefan, sef de serviciu la Diretia de Dezvoltare Rurala din cadrul MADR.

In anul 2012 a crescut exponential numarul de beneficiari ai Fondului de Garantare a Creditului Rural – de 4 ori fata de 2011, iar valoarea medie a unei garantii in portofoliu s-a redus dramatic cu 82 la suta. Din aceste evolutii se poate trage concluzia indubitabila ca nevoile de finantare ale agricultorilor au venit din directia asigurarii capitalului de lucru cu sume mici.

Microcreditul, asa cum este definit de catre Comisia Europeana este imprumutul sub 25.000 de euro acordat pentru sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. Acesta are un dublu impact: unul economic, fiind un mijloc de creare de activitati generatoare de venit, si unul social, fiind un mijloc de, incluziune sociala si financiara.

 


Cautare