Fibrele alimentare si sanatatea

In categoria de alimente bogate in fibre intra, in principal, legumele, leguminoasele, fructele si cerealele integrale.

Acestea joaca un rol foarte important pentru sanatate. Desi fibrele alimentare sunt cunoscute cel mai probabil pentru capacitatea de a preveni sau ameliora constipatia, ele fac mai mult decat atat. Spre exemplu, ele ajuta la mentinerea unei greutati normale, la reducerea riscului de aparitie a diabetului, a bolilor de inima si a unor tipuri de cancer. Exista doua tipuri de fibre. Fibrele insolubile nu se dizolva in apa si ajuta la prevenirea constipatiei. Acestea se gasesc in produse din cereale integrale, nuci, porumb, morcovi, struguri, fructe de padure, mere si pere consumate cu coaja etc. Fibrele solubile au capacitatea de a absorbi apa si de a forma, in sistemul digestiv, o substanta asemanatoare gelului. Astfel, pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la reglarea nivelului de zahar din sange. Astfel de fibre se gasesc in fasole uscata, ovaz, orz, banane, cartofi, pulpa de mere si pere etc.

Cand vine vorba despre alimente bogate in fibre, una dintre cele mai importante caracteristici ale acestora este faptul ca ele cresc greutatea si dimensiunea scaunului si il inmoie. Un scaun voluminos se deplaseaza mai usor prin intestin. Astfel, scad sansele de constipatie. Totodata, este bine de stiut ca aceste alimente bogate in fibre au capacitatea de mentine o flora intestinala sanatoas. Personelor care doresc sa slabeasca le este recomandat sa consume alimente bogate in fibre. Consumul de alimente bogate in fibre poate ajuta la incetinirea absorbtiei de zahar din organism. Astfel, ele contribuie la prevenirea cresterii zaharului din sange dupa mese.

Cel mai bine pentru sanatatea dumneavoastra este ca fibrele alimentare sa fie adaugate treptat in dieta. Iata cateva sfaturi care s-ar putea sa va fie de folos: mancati fructe intregi (mere sau pere) in loc sa le consumati sub forma de sucuri; folositi produse pe baza de cereale integrale, in loc de cele facute din orez alb, paste obisnuite sau faina alba; daca doriti o gustare, inlocuiti chipsurile si covrigeii cu fructe sau legume proaspete; mancati des fasole si linte; adaugati seminte de chia peste cereale, salate sau piureuri; asigurati-va ca beti multa apa atunci cand mancati alimente bogate in fibre.


 


Cautare