Carnea bio, o raritate pentru tara noastra

 

Cresterea animalelor pentru carne in sistem ecologic propune o alta viziune.

Cresterea pentru carne in regim industrial presupune hranirea vacilor, cu regulatori de crestere, cu antibiotice sau cu hormoni pentru a le mari gabaritul si a le scurta foarte mult perioada de dezvoltare. Cresterea animalelor pentru carne in sistem ecologic propune o viziune inovatoare si moderna, ce permite regenerarea ecosistemelor si pastrarea echilibrului solului si a apelor si asigura bunastarea animalelor. Animalele crescute in sistem biologic se comporta natural, in mediul lor specific de viata. Cele mai mari producatoare de carne ecologica sunt Elvetia, Suedia si Republica Ceha, potrivit publicaţiei „The World of Organic Agriculture“.

Pe piata nu exista carne ecologica romaneasca. Potrivit informatiilor furizate de Ministerului Agriculturii, Pădurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), motivele pentru care romanii nu doresc sa intre in prezent intr-o astfel de afacere sunt legate in primul rand de lipsa asociatiilor specializate pentru cresterea animalelor pentru carne ecologica. La noi in tara nu exista decat o singura asociatie de acest tip. Prin urmare, procesatorii nu au animale suficiente care sa justifice procesarea in agricultura bio. In Romania exista animale certificate biologic, dar nu sunt grupate, ci dispersate in toata tara. Solutia ar fi gruparea fermierilor in asociatii specializate pentru cresterea animalelor pentru carne ecologica si ulterior achizitionarea unui abator. Romania nu are unitati de procesare strict pentru carnea bio, dar, in conformitate cu regulamentul comunitar, productia procesata paralela este permisa si in productia animaliera bio. Pe piata romaneasca, indeosebi in magazinele cu specific bio, exista o cantitate, nesemnificativa insa, de mezeluri ecologice. Acestea sunt importate din Germania. 

 


Cautare