Pelerinaj la manastirea Sfantului Teodosie

Sfantul Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste este sarbatorit pe 11 ianuarie

Odată cu dislocarea comunitatii din Ierusalim si imprastierea crestinilor in toata lumea, au aparut acei crestini mai ravnitori, care cautau desavarsirea. In mijlocul unei societati pagane si ostile, acesti doritori de sfintenie au luat calea pustiului, departe de zgomotul lumii. Cel care a vazut necesitatea crearii unei vieti asemanatoare cu cea din Faptele Apostolilor a fost Sfantul Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste.

Iubind mult viata sihastra si cautand un loc unde sa se retraga, cu voia Domnului, Sfantul Teodosie a descoperit printr-o minune pestera unde cei trei magi innoptasera atunci cand, „luand instiintare in vis sa nu se mai intoarca la Irod, pe alta cale s-au dus in tara lor” (Matei 2, 12). Punandu-si nadejdea in Domnul, Sfantul Teodosie a postit si s-a rugat cu multa ravna. Apoi a luat o cadelnita in care a pus carbuni stinsi si tamaie, a cercetat pe rand pesterile si s-a oprit acolo unde carbunele s-a aprins singur. Intre anii 465-475, Sfantul Teodosie impreuna cu ucenicii adunati in jurul sau au ridicat o manastire. Incetul cu incetul, un adevarat oras a rasarit imprejurul manastirii, numarul vietuitorilor depasind curand 700 de monahi de diferite nationalitati. Conform izvoarelor scrise, in mijlocul lor domneau dragostea, disciplina, vrednicia si o deosebita atmosfera duhovniceasc

Desi aflata oficial in Cisiordania, intr-o zona de conflict, o mana de maici curajoase din Romania si Bulgaria au reactivat manastirea Sfantului Teodosie. Arabii o numesc Deir Dosi si au mare evlavie la acest locas crestin. Au evlavie, pentru ca in biserica sunt pastrate moastele sfintilor ucisi de persi in anul 614, printre ei fiind cativa si de origine araba. Manastirea Sfantului Teodosie, se afla la aproximativ sapte kilometri de Betleem, pe drumul ce duce spre Manastirea Sfantului Sava.

 

 


Cautare