Conferinta Viei si Vinului din judetul Vrancea

Patronatului National al Viei si Vinului, in colaborare cu Camera Agricola Judeteana Vrancea, a organizat la Focsani o conferinta judeteana.

Au fost invitati sa participe: Uniunea pe Ramura a Cooperativelor Agricole Viti-Vinicole din Romania, cele 10 cooperative agricole viti-vinicole din componenta acesteia, Federatia Viticultorilor din Vrancea, asociatiile cu profil viticol, marii procesatori, producatori agricoli viticultori, societati cu profil viticol, precum si reprezentanti ai MADR, ai Institutiei Prefectului, ai Consiliului Judetean Vrancea si ai DADR Vrancea.

Acest eveniment a facut parte din seria de conferinte organizate in diferite judete cu potenţial viticol, care au ca scop infiintarea a sapte filiale regionale in teritoriu si in judetul Vrancea si intarirea capacitatii Patronatului National al Viei si Vinului de a participa la procesul decizional in viticultura, de a elabora strategii si planuri in vederea dezvoltarii comunitatilor rurale si de a monitoriza activitatile institutiilor publice.

Aceste conferinte se deruleaza printr-un program cofinantat de Fondul Social European, in parteneriat cu Academia de Studii Economice din Bucuresti, pe o perioadă de 24 de luni. Programul poate reprezenta un model de dezvoltare a asociatiilor de producatori fara scop patrimonial, in vederea consilierii producatorilor agricoli asupra realitatilor si oportunitatilor de dezvoltare regionala si locala a agriculturii.

Prin conferinta de la Focsani s-a incercat concilierea tuturor actorilor din filiera pe produs struguri – vin (producatori, procesatori, institutii publice, MADR si distribuitori), in vederea dezvoltarii exploatatiilor viticole si valorificarii produselor din viticultura pe piata interna si pe cea internationala.

Discuţiile au continuat cu prezentarea problemelor cu care se confrunta cei implicati in activitatea lor, atat producatorii agricoli membri ai cooperativelor agricole, cat si cooperativele ca atare, facandu-se propuneri privind imbunatatirea Legii nr. 566/2004 pentru stimularea si încurajarea infiintarii acestor forme asociative, cu un rol important in agricultura din tara noastra.

Conferinta de la Focsani a Patronatului National al Viei si Vinului s-a incheiat cu stabilirea unei stategii de infiintare a filialei regionale cu sediul la Focsani si cu programarea altor intalniri, la care vor participa numai reprezentantii uniunilor de ramura.

 


Cautare