Termenii de specialitate utilizati in agricultura ecologica:
Productie - actiunile necesare efectuate intr-o unitate/ferma agricola sau alimentara in scopul obtinerii de produse agroalimentare ecologice;
Preparare - toate operatiunile de conservare si/sau procesare a produselor agricole, inclusiv sacrificarea si taierea animalelor, ambalarea si/sau modificarile facute pe etichetele de prezentare a metodei de productie ecologica a produselor proaspete, conservate si/sau procesate;
Etichetare - mentiunile, indicatiile, marcile de fabrica sau de comert, imaginile reproduse pe ambalaj,documentul, inscrisul, inelul sau banda, care insotesc produsele ecologice;
Operator - orice persoana fizica sau juridica, care produce, prepara, importa/exporta si/sau comercializeaza produse agroalimentare ecologice;
Comercializare - detinerea sau expunerea in vederea vanzarii, oferirea spre vanzare, vanzarea, livrarea sau alte modalitati de plasare pe piata a produselor agroalimentare ecologice;
Ingredient - orice substanta sau material care intra ca accesoriu in compozitia unui aliment pentru a-i conferi anumite calitati;
Produse pentru protectia plantelor - orice substanta care asigura, in combinatie chimica sau in orice alta formula, si este utilizata in protectia plantelor, astfel cum este definita in Ordonanta Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea si utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor in agricultura si silvicultura, aprobata si modificata prin Legea nr. 85/1995;
Productie animaliera - productia de animale domestice si acvatice crescute in ape dulci si sarate, cu exceptia animalelor salbatice;
Organisme modificate genetic si derivatele lor - organisme obtinute prin tehnici prin care materialul genetic a fost modificat intr-un mod nenatural prin reproducere/recombinare, cu exceptia celor obtinute prin conjugare, transductie si hibridare;
Agenti de curatare (detergenti) - substante si preparate care sunt utilizate in operatiunile de spalare a produselor ecologice;
Unitate/ferma de productie ecologica - unitate si/sau ferma care respecta regulile ecologice;
Materie prima - produse de origine vegetala sau animala, in stare naturala, proaspata, conservata sau produsele derivate din prelucrarea industriala a acestora, precum si substantele organice si anorganice care contin sau nu aditivi, utilizate in hrana animalelor;
Furaje compuse - amestecuri de materie prima furajera, continand sau nu aditivi, destinate furajarii animalelor;
Aditivi - substante sau preparate care intra in componenta furajelor;
Furaje sau materiale furajere produse ecologic - produse destinate furajarii animalelor, obtinute in conformitate cu regulile de productie ecologice;
Furaje sau materiale furajere in curs de transformare - produse destinate furajarii animalelor, care respecta regulile de productie ecologice;
Furaje sau materiale furajere conventionale - produse destinate furajarii animalelor, care nu fac parte din categoriile de furaje ecologice;
Certificare - procedura prin care organismele de inspectie si certificare acreditate furnizeaza o atestare scrisa din care sa rezulte ca produsele agroalimentare ecologice sau sistemele de control al acestora sunt conforme cu metodele folosite in agricultura ecologica;
Organism de inspectie si certificare - orice persoana fizica sau juridica, de stat sau privata, autorizata sau acreditata, dupa caz, de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, prin A.N.P.E., cu atributia de a verifica daca un produs vandut sau etichetat ca ecologic este obtinut, preparat, ambalat, manipulat, comercializat, importat sau exportat in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta;
Acreditare oficiala - procedura prin care A.N.P.E. recunoaste unei persoane fizice sau juridice competenta de a furniza servicii de inspectie si certificare;
Produse pentru medicina veterinara - orice substanta sau produs autorizat, folosit pentru prevenirea sau combaterea bolilor la animale, in conformitate cu prevederile Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicata,