
În Irlanda, oamenii sărbătoresc Crăciunul în același mod ca și cei din Marea Britanie, dar au și multe tradiții și obiceiuri de Crăciun proprii.

Crăciunul pentru irlandezii, care sunt catolici, durează de Ajunul Crăciunului până la sărbătoarea de Boboteaza, pe care unii irlandezi o numesc „Micul Crăciun”. În Irlanda, oameni își vor pune decorațiuni, inclusiv bradul de Craciun, pe 8 decembrie, care este sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. Există o veche tradiție conform căreia în unele case irlandeze, se pune o lumânare înaltă și groasă pe pervazul celei mai mari ferestre după apusul soarelui în Ajunul Crăciunului. Lumânarea este lăsată să ardă toată noaptea și reprezintă o lumină primitoare pentru Maria și Iosif. În irlandeză Crăciunul este „Nollaig”, iar Moș Crăciun este cunoscut ca „San Nioclás”. Copiii speră că Moș Crăciun îi va vizita în Ajunul Crăciunului și le va lăsa cadouri. În fiecare an, înainte de Crăciun, Parlamentul irlandez anunță oficial că i-a dat permisiunea lui Moș Crăciun să intre în spațiul aerian irlandez pe 24 și 25 decembrie!

A doua zi după Crăciun, Ziua Sfântului Ștefan (Boxing Day), este, de asemenea, foarte importantă în Irlanda. La fel ca în Regatul Unit, meciurile de fotbal și cursele de cai au loc în mod tradițional de Ziua Sfântului Ștefan. O tradiție foarte veche este Procesiunea Băieților Wren care are loc de ziua Sfântului Ștefan. Tinerii și tinerele se îmbracă în costume făcute în casă și merg din casă în casă purtând o prăjină lungă cu un tufiș de ilex legat în vârf și cântând o rimă despre o pasare zburatoare (tantarul sau pitulicea). Rima adesea folosită este: „Zburătoarea, zburătoarea, regele tuturor păsărilor / De Sfântul Ștefan a fost prinsa pe țărm.” Oamenii cer bani și „pentru pitulicea înfometată”! Pitulicea este una dintre cele mai mici păsări din Regatul Unit și Irlanda.

Mâncărurile tradiționale și istorice de Crăciun din Irlanda includ o prăjitură rotundă, plină de semințe de chimen. În mod tradițional, se prepară câte una pentru fiecare persoană din casă. Și, ca adaos la curcan pentru cina de Crăciun, uneori se consumă carne de vită condimentată, servită caldă sau rece. Desertul este de obicei o budinca irlandeza de Craciun.